Svijet

Sutra se otvaraju džamije u Mekki uprkos porastu zaraženih u Saudijskoj Arabiji

Džamije u Mekki, najsvetijem gradu islama koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji, od nedjelje će početi ponovo primati vjernike nakon tri mjeseca koliko su bile zatvorene zbog koronavirusa.

Mekka - Lorri.ru

The Middle East Eye piše da je ovaj postupak uslijedio uprkos porastu zaraženih koronavirusom u Saudijskoj Arabiji prethodnih dana.

Kraljevina je ranije poduzela restriktivne mjere protiv koronavirusa, a pogotovo u Mekki.

“Džamije u svetom gradu će ponovo otvoriti svoja vrata vjernicima u nedjelju nakon pauze od tri mjeseca”, potvrdila je javna televizija Al-Ekhbariya pozivajući se na odluku Ministarstva za vjerska pitanja.

Blizu 1.500 svetih mjesta se sprema za primanje vjernika, prema toj televiziji koja je objavila fotografije zaposlenih kako dezinfikuju tlo i tepihe.

Odluka je donesena nekoliko sedmica prije hadža, velikog muslimanskog godišnjeg hodočašća u Mekku, koji je predviđen krajem jula. Vlasti još nisu objavile da li ga namjeravaju otkazati.

Krajem maja džamije su otvorene u cijeloj zemlji osim u Mekki, uz stroge mjere kao što su fizičko distanciranje tokom molitvi.

Saudijska Arabija, najteže pogođena arapska zemlja u Zalivu imala je više od 150.000 zaraženih, i 1.200 preminulih, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh