Svijet

Danska otvara granice za većinu evropskih zemalja

Danska je već otvorila granice za turiste iz Islanda, Njemačke i Norveške

Danska - Wish.hr

Danska će dopustiti građanima evropskih zemalja s niskom stopom zaraze s COVID-19 da uđu u zemlju od 27. juna, saopćilo je u četvrtak dansko ministarstvo vanjskih poslova

Države članice Evropske unije, zemlje koje nisu članice EU iz Schengenske zone slobodnog putovanja kao što je Norveška, i također i Ujedinjeno Kraljevstvo, koja nije ni u jednoj grupaciji, bit će pojedinačno procijenjene na osnovu objektivnih kriterija, saopćilo je ministarstvo.

Uzimajući u obzir trenutni broj zaraženih s COVID-19 to bi značilo da će granice biti ponovo otvorene za Ujedinjeno Kraljevstvo i većinu članica EU iz Schengenske zone izuzev Portugala i Švedske, saopćio je novinarima ministar pravde Nick Haekkerup.

Zemlja će biti klasificirana kao „otvorena“ ukoliko ima 20 ili manje zaraženih na 100.000 stanovnika sedmično, saopćilo je ministarstvo.

Danska je već otvorila granice za turiste iz Islanda, Njemačke i Norveške.

Turistima će biti dopušteno da uđu u Dansku samo u slučaju da rezervišu šest noćenja, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh