Svijet

Trump odobrio sankcije kineskim zvaničnicima zbog ugnjetavanja ujgurskih muslimana

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu nacrt zakona kojim se nameću sankcije kineskim zvaničnicima zbog njihove politike pritiska prema zajednici ujgurskih muslimana.

Donald Trump - B92.net

Zastupnički dom i Senat uputili su u maju predsjedniku Trumpu nacrt zakona o politici koju kineske vlasti provode prema manjinskoj zajednici Ujgura, koji žive u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang. Ovim zakonom Trump se poziva da Kongresu predoči spisak visokih kineskih vladinih dužnosnika koji su angažovani ili odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Također, State Department će ovim zakonom biti ovlašten da Kongres upoznaje sa slučajevima kršenja ljudskih prava u regiji Xinjiang, uključujući i prava pojedinaca zatočenih u kampovima za prisilni rad. Kineska regija Xinjiang dom je za oko deset miliona Ujgura. Turkijska muslimanska grupa, koja čini oko 45 posto stanovništva Xinjianga, dugo je optuživala kineske vlasti za kulturnu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju.

Do milion ljudi, ili oko sedam posto muslimanskog stanovništva u Xinjiangu, zatvoreno je u sve većoj mreži kampova za “ponovno političko obrazovanje“, tvrde američki zvaničnici i eksperti Ujedinjenih nacija. U izvještaju iz septembra prošle godine, Human Rights Watch optužio je kinesku Vladu za “sistematsku kampanju kršenja ljudskih prava” muslimana Ujgura u Xinjiangu. Prema izvještaju na 117 stranica, kineska Vlada je izvršila “masovno proizvoljno zatvaranje, mučenje i maltretiranje” Ujgura, prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh