Svijet

Peking ponovo u vanrednom stanju, koronavirus se proširio s tržnice Xinfadi

Nakon nekoliko sedmica bez novih slučajeva koronavirusa, Peking je posljednjih dana zabilježio na desetine novozaraženih osoba. Prema pisanju Guardiana svi su povezani sa velikom tržnicom na kojoj se prodaje hrana.

Koronavirus u Kini - Twitter

To izaziva zabrinutost da bi rast oboljelih još više mogao rasti. Vlasti u Pekingu su u nedjelju navečer naložile svim kompanijama da nadziru 14-dnevni karantin za sve uposlenike koji su eventualno posjetili tržnicu ili bili u kontaktu s nekim ko je posjećivao to mjesto.

“Peking je ušao u vanredan period”, rekao je glasnogovornik grada Pekinga, Xu Hejian.

Guardian piše da je lanac restorana koji prodaje tradicionalne pekinške rezance zatvorio nekoliko objekata nakon što su dva radnika bila pozitivna na koronavirus. U Pekingu skoro da nije bilo novozaraženih posljednjih sedmica, sve do 12. juna kada su se počeli registrovati oboljeli. Od petka do danas prijavljena je 51 zaražena osoba.

Prema informacijama zdravstvenih ustanova u Pekingu, potraga za kontaktima novozaraženih pokazala je da su svi zaraženi radili ili su kupovali unutar tržnice Xinfadi, za koje se tvrdi da je najveće tržište hrane u Aziji, ili da su bili u kontaktu s nekim ko je bio tamo, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh