Svijet

U eksploziji cisterne u Kini poginulo 10, a povrijeđeno najmanje 117 osoba

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 100 povrijeđeno u eksploziji cisterne na autoputu na istoku Kine

Eksplozija u Kini - China Xinhua News

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 100 povrijeđeno u eksploziji cisterne na autoputu na istoku Kine u pokrajini Zhejiang koja je uzrokovala urušavanje obližnjih zgrada i fabrika, prenosi “Klix“.

“The New York Times” piše da se nesreća dogodila oko 16:00 sati popodne te da je na tom mjestu primjetno da su se od jačine eksplozije srušile zgrade i fabrike, a ogromni oblak crnog dima se izdizao nad tim područjem dok se nekoliko automobila zapalilo.

Kako je izvijestila državna televizija “CCTV”, poginulo je deset, a povrijeđeno najmanje 117 osoba koji su prevezeni u bolnicu.

Na terenu su bili i spasioci koji su tražili ljude za koje se smatralo da su najvjerovatnije ostali zarobljeni u zgradama i fabrikama koje su srušene.

Cisterna je prevozila plin između dva grada na istočnoj obali kine Ningbo i Wenzhou te je skrenula s autoputa usljed čega je došlo do nesreće.

Zbog toga je zaustavljen saobraćaj na autoputu u oba smijera, a na videosnimcima koje su objavili službeni mediji vidi se veliki požar i uznemireni ljudi.

Na jednom od snimaka vidi se kako velika krhotina leti zrakom i pada na obližnju zgradu. Na drugoj se vide ostaci kamiona cisterne i nekoliko šlepera koji su se zabili u zgradu koja je potpuno uništena.

Lokalni zvaničnici su naveli da se istražuje uzrok nesreće, a na mjestu događaja je bilo 100 spasilacai 34 vatrogasna vozila.

Kina posljednjih godina pokušava poboljšati sigurnosne standarde u plinskoj i hemijskoj industriji nakon smrtonosnih eksplozija u brojnim postrojenjima.

U protekle dvije decenije Kina je izgradila veliku mrežu autocesta, a broj vozila koji saobraćaju njima naglo raste. To je dovelo do problema sa sigurnošću na cestama koje je vlada nastojala riješiti u povremenim kampanjama za sigurnost u saobraćaju.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) više od 200.000 Kineza pogine svake godine u saobraćajnim nesrećama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh