Svijet

Zemlje u Evropi koje imaju najčistija kupališta

Plaže na Kipru imaju najčistiju vodu za kupanje, pokazalo je istraživanje Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Plaža - RAS Srbija

Prema studiji Evropske agencije za zaštitu životne sredine, kvalitet vode za kupanje u Evropi je i dalje visok, a Grčka je među prvih pet zemalja sa najčišćom vodom za kupanje.

U svom izvještaju za 2020. godinu, na osnovu podataka za 2019. godinu, Evropska agencija za životnu sredinu je navela da je ukupno pregledano 22.295 mjesta za kupanje i da je 84,6 odsto imalo odličan kvalitet vode, prenosi “Telegraf“.

Studija je proučavala 27 zemalja Evropske Unije. Temeljna analiza zemalja otkrila je da je u pet zemalja najmanje 95% vode bilo izvrsnog kvaliteta. To su: Kipar, Austrija, Malta, Grčka i Hrvatska.

Prvo mjesto je ubjedljivo zauzeo Kipar sa 99,1 posto plaža koje imaju odličan kvalitet vode, dok je Grčka na četvrtom mjestu sa 95,7 posto plaža sa izrazitom čistom vodom, odmah iza Austrije i Malte.

Rezultati su pokazali da Poljska ima manje od 50 posto vode za kupanje koja se može ocijeniti odličnom.

Prema istraživanju Evropske agencije za životnu sredinu, Albanija ima najveći broj plaža sa ‘lošim’ kvalitetom vode (5,9%).

Evropska agencija za zaštitu životne sredine ističe da je kvalitet vode za kupanje uglavnom bolji na primorskim lokacijama nego u unutrašnjosti, pri čemu je 87,4% priobalnih kupališta klasifikovano kao odlično, u poređenju sa 79,15% kupališta na unutrašnjim vodama širom Evrope.

Generalno, Agencija za životnu sredinu ističe da plaže na Mediteranu imaju čistije vode.

Kvalitet vode za kupanje u Evropi znatno se popravio u posljednjih 40 godina, kada je uvedena EU Direktiva o vodama za kupanje.

Efikasno praćenje i upravljanje uvedeno direktivom, u kombinaciji sa drugim zakonodavstvom EU o životnoj sredini, kao što je Direktiva o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda (1991), doveli su do drastičnog smanjenja neobrađenih ili djelimično prečišćenih komunalnih i industrijskih otpadnih voda koje završavaju u vodi za kupanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh