Svijet

Ko je bio George Floyd, čovjek koji je pokrenuo promjene

Prema pričama onih koji su ga poznavali, George Floyd je bio čovjek koji je privlačio ljude ljubaznošću.

Nakon što je George Floyd sahranjen u Houstonu, prijatelji i članovi porodice prisjećaju se osobe koja je stvorila čitav jedan pokret.

Prema pričama onih koji su ga poznavali, Floyd je bio čovjek koji je privlačio ljude ljubaznošću, kako u rejonu Third Ward u Houstonu, gdje je odrastao, tako i na svim drugim mjestima na kojima je boravio.

Članovi porodice opisuju ga kao čovjeka pored kojeg su svi željeli biti.

Njegov brat Philonice Floyd tvrdi da je bio poput “generala” kojeg su mnogi željeli slijediti.

Odrastao u porodici sa samo jednim roditeljem, Georgea Floyda su, kako tvrde njegovi bližnji, odlikovali ljubav, podrška i liderstvo.

“Bio je poput velikog brata”, rekao je Terai Lawson, koji je odrastao u Houstonu, za National Public Radio.

‘Osvojio sam prvenstvo’
Terai je mlađi brat Ortierra Lawsona, Floydovog prijatelja i bivšeg kolege iz nogometnog tima srednje škole Yates.

Ortierre ga se sjeća kao osobe koja je nosila tim kroz izazovna vremena dobrom naravi i podrškom.

Uprkos vrućini Houstona, njihov trener nije dozvoljavao da se na pauzi pije voda, no da bi pomogao iscrpljenim drugovima, Floyd je, tvrdi Ortierre, pjevao.

“Kada bi on počinjao pjevati, cijeli tim bi ga slijedio”, kaže.

Tokom školovanja na Yatesu Floyd je pomogao svojoj ekipi da se domogne državnog šampionata, što je u Texasu, saveznoj državi u kojoj se nogomet smatra drugom religijom, bio ogroman uspjeh.

Floyd je bio strastven sportista.

Bio je visok 194 centimetra i volio je košarku.

Bio je veliki poštovalac LeBrona Jamesa, zvijezde Los Angeles Lakersa, koji se proslavio u dresu Cliveland Cavaliersa.

“Bio je najveći Jamesov fan. Kada je James 2016. godine s Cavaliersima osvojio titulu prvaka NBA lige, Floyd je bio ushićen. Kada smo razgovarali preko telefona, rekao sam mu: ‘Previše si sretan, kao da su ti osvojio prvenstvo’, a on je odgovorio: ‘Čovječe, znaš šta osjećam prema Jamesu. Jesam osvojio prvenstvo'”, priča Floydov rođak Brandon Williams.

James je komentirao na Instagramu fotografiju na kojoj policajac Derek Chauvin kleči na Floydovom vratu te postavio fotografiju na kojoj je bivša zvijezda NFL lige Colin Kaepernick, koji je u sličnoj pozi 2016. godine, za vrijeme intoniranja američke himne, na taj način protestirao protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde.

“Da li sada shvatate?”, upitao je James u komentaru.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fabc_columbia%2Fstatus%2F1268191343412744194&widget=Tweet

Također, James je postavio svoju fotografiju, na kojoj nosi majicu s riječima “Ne mogu disati”, što su bile posljednje Floydove, ali i riječi Erica Garnera, koji je ubijen 2014. godine u New Yorku.

Nakon što je završio s Yatesom 1993. godine, Floyd je upisao South Florida Community College, gdje je dvoje godine igrao košarku.

Potom je prešao na teksaški univerzitet A&M u Kingsvilleu, gdje je igrao dok nije izgubio mjesto u timu.

Floyd se bavio i muzikom te je 90-tih godina prošlog stoljeća repovao u grupi “Screwes Up Click” iz Houstona.

Izgubio posao tokom korona krize
Nakon oružane pljačke i upada u tuđu kuću, Floyd je 2009. godine završio u zatvoru, a četiri godine poslije je uslovno pušten na slobodu.

Vratio se u Houston, gdje je, kako kažu žitelji, podržavao lokalnu zajednicu kao lider i mentor.

U Minneapolis se preselio 2014. godine tražeći posao; radio je kao vozač kamiona i izbacivač, dok zbog pandemije korona virusa, malo prije smrti, nije ostao bez posla.

Kada je umro imao je 46 godina, a iza njega je ostalo petero djece.

Floydova smrt iznjedrila je pokret koji poziva na promjene u policiji, no uprkos tome, DJD, još jedan njegov prijatelj koji je govorio za radio, kaže da će ga se ipak više sjećati kao “brata”.

“Gledati jednog od najboljih prijatelja na televiziji cijeli dan… Svima su to samo neka druga osoba i neki drugi pokret. Ali, meni je prijatelj. Ne vidim Georgea Floyda, nego Velikog Floyda”, rekao je DJD, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh