Svijet

Zbog novih slučajeva zaraze koronavirusom Izrael opet zatvara škole

Tri sedmice nakon što je Izrael ponovo otvorio vrata svih svojih škola, sve više ih se opet zatvara zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom među učenicima i nastavnicima.

Koronavirus - Timesofisrael.com

Nakon što je na testiranju na koronavirus bilo pozitivno 347 učenika i učitelja, 127 škola nije otvoreno u nedjelju, prvog dana radne sedmice u Izraelu, saopćilo je ministarstvo obrazovanja, prenosi “Klix“.

Oko 17.500 učenika i nastavnika je u kućnoj izolaciji.

Osim njih, još su četiri izraelska parlamentarna zastupnika morala otići u izolaciju jer su bili u kontaktu s arapskim zastupnikom koji je prošle sedmice dobio pozitivan rezultat testa na koronavirus, piše The times of Israel.

“Svi mi moramo shvatiti da borba još nije gotova”, poručio je Sami Abu Šehadeh, član Zajedničke liste arapskih stranaka na Twitteru.

Izrael je brzo uveo strogi karantin u zemlji sredinom marta, tako da je epidemija bila relativno blaga. Međutim, brzo ju je i ukinuo. Škole su ponovo otvorene 17. maja, a zatim hoteli, bazeni i restorani desetak dana kasnije. U subotu su izraelske plaže bile prepune i mnogi su ignorisali uputu ministarstva zdravstva o nošenju zaštitnih maski.

U Izraelu je dosad potvrđeno 17.783 slučaja oboljelih od koronavirusa, od kojih se 15.064 oporavilo. Samo 29 je u teškom stanju, od kojih je 23 na respiratoru. Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je od početka epidemije u Izraelu umrlo 297 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh