Svijet

Rusija: Ministarstvo zdravstva registriralo lijek za liječenje virusa Covid-19

Ministarstvo zdravstva Rusije registriralo je lijek za liječenje Covida-19. Prema press-službi ovog Ministarstva, potvrdu o registraciji dobio je lijek “Levilimab”.

Koronavirus - PR / Haber.ba

“Lijek je indiciran za pacijente s teškim tijekom bolesti, kada se razvije takozvana oluja citokina – pretjerana upalna reakcija tijela na unošenje virusa – što dovodi do oštećenja tkiva i organa, posebno plućnog tkiva, teške infekcije s mogućim smrtnim ishodom”, poručuju iz Ministarstva.

Levilimab proizvodi ruska farmaceutska kompanija Biocad, a lijek djeluje kao inhibitor interleukina-6.

Kao što slijedi iz privremenih metodoloških preporuka Ministarstva zdravlja o prevenciji, dijagnostici i liječenju koronavirusne infekcije, smrtnost od virusa Covid-19 povezana je s povećanjem nivoa interleukina-6. Inače, lijek je početno razvijen za liječenje reumatoidnog artritisa.

Pandemija koronavirusne infekcije Covid-19 proširila se gotovo na čitav svijet. Prema posljednjim podacima WHO-a, postoji više od 6,5 miliona zaraženih, dok je 387 hiljada osoba umrlo.

U Rusiji je broj slučajeva koronavirusne infekcije premašio 458 hiljada, a umrlo je više od 5,7 hiljada ljudi, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh