Svijet

Otac Bosanca koji je upucan nakon napada na policiju: Žao mi je

Agent njujorškog ogranka Federalnog Istražnog Odbora, FBI, Adrienne L. Senatore, je potvrdila za Glas Amerike da odjel Federalnog istražnog biroa za terorizam, FBI Joint Terrorism Task Force, trenutno istražuje sve raspoložive informacije i prošlost 20-godišnjeg Dženana Čamovića, koje bi razjasnile da li je napad koji je 20-godišnji Čamović izveo na njujorškog policajca, bio motiviran terorizmom, te da li je on imao ikave veze sa ISIL-om ili nekom drugom terorističkom grupom.

Dženan Čamović - Twitter

Otac muškarca iz Brooklyna koji je optužen da je nožem ubo policajca u vrat, prije nego što su ga policajci upucali, se izvinio zbog postupka svog sina.

Žao mi je što se ovo dešava”, kazao je otac Dženana Čamovića za Daily News, koji nije htio govoriti o krvavom prizoru koji je u srijedu navečer izazvao njegov sin.

On je još dodao da je sve već rekao policiji.

“Ako želite znati šta imam reći, obratite se policiji”, kazao je otac napadača, prenosi isti izvor.

Dženan Čamović je napao nožem policajca Yayonfrant Jean Pierre- i ranio ga u vrat tijekom patrole u Brooklynu u srijedu navečer, 3. juna. Kada je Jean Pierre napadnut, priskočila su u pomoć dvojica njegovih kolega, i na osumnjičenika Dženana Čamovića, je otvorena vatra, pri čemu je on teško ranjen, dobivši osam prostrijelnih rana, i prema posljednjim informacijama, nalazi se u kritičnom stanju.

Trojica policajaca, uključujući napadnutog, su izvan životne opasnosti. Dvojica policajaca, Randy Ramnarine i Dexter Chiusu su ranjeni lakše nakon sto je osumnjičeni Čamović, kako njujorška policija vjeruje, uspio oduzeti oruže jednom od policajaca.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio je napad nazvao uzašnim i bolnim, dodajući da se radilo, kako je naglasio, “o apsolutno ničim izazvanim napadu”.

De Blasio je rekao da je napadnuti policajac imigrant sa Haitija, a dvojica njegovih kolega djeca imigranata. Jean Pierre-a je nazvao mladim čovjekom od primjera koji se svojom službom odužio zemlji (Americi) koja ga je toplo prihvatila.

Napadač Dženan Čamovic je također imigrant, iako Glas Amerike nije još uvijek uspio potvrditi da li je porijeklom iz BiH.

Guverner države New York Andrew Cuomo je rekao da prosvjednici protiv tragične smrti Georga Floyda imaju razloga biti zgroženi i protestirati, ali je dodao da policija isto tako mora raditi svoj posao, i obezbijediti javni red i mir. Aludirao je potom i na napad koji je izveo Čamović.

“Ali napadati policajce? Napadati policajce nožem, kao sto se dogodilo jučer ( u Brooklynu op.a)?! Tretirati policajce s takvim nepoštovanjem? Zgranut sam !”, rekao je guverner, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh