Svijet

Svjedok: Nikad neću zaboraviti plač Floyda dok je umirao

Muškarac koji je bio sa Georgeom Floydom u noći kada je umro rekao je da se njegov prijatelj nije opirao hapšenju i da je umjesto toga pokušao da razriješi situaciju prije nego što su mu stavili lisice i molio za vazduh dok mu je policajac koljenom pristiskao vrat i držao ga prikovanog za zemlju.

George Floyd - Screenshot

Maurice Lester Hall, dugogodišnji Floydov prijatelj, bio je sa njim u automobilu kada su im 25. maja prišli policajci koji su se odazvali na poziv da neko koristi falsifikovane novčanice u prodavnici.

Hall je za New York Times rekao da je Floyd pokušavao da pokaže da ne pruža otpor.

“Čuo sam ga kako moli policajca: ‘Molim vas, čemu sve ovo'”, izjavio je Hall.

On je ključni svedok u zvaničnoj istrazi koja se vodi protiv četvorice policajaca koji su hapsili Floyda.

Derek Chauvin, policajac bijelac, koji je nastavio da pritiska koljenom Floydov vrat čak i kad je on prestao da se pomjera, optužen je za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo.

Trojica ostalih policajaca optuženi su za pomaganje i omogućavanje ubistva. Sva četvorica su otpuštena.

Još jedna žena je bila u automobilu sa Floydom, ali Hall je rekao da ne zna njeno ime.

Hall, čiji identitet nije otkriven do izveštaja Timesa, rekao je da je situacija brzo eskalirala, da je policija zgrabila Floyda, ubacila ga na zadnje sjedište policijskog auta, odvukla ga natrag, a zatim mu je policajac “skočio na zadnji dio vrata”.

Kako je još rekao, poslije tih događaja Floyd je ubačen u kola hitne pomoći i on nije znao da je njegov prijatelj umro sve do sljedećeg dana, kada je na Facebooku vidio snimak.

“Nikada neću zaboraviti šta sam vidio tog dana. Plakao je sve vrijeme i tražio pomoć jer je umirao. Sjećat ću se straha u njegovim očima zato što je bio kraj. To me je uznemirilo, da vidim kako odrastao čovjek plače prije nego što će umrijeti”, rekao je Hall.

Hall (42), rekao je da je uhapšen u ponedjeljak po potjernici zbog posjedovanja vatrenog oružja, nasilja u porodici i posjedovanja droge.

Poslije hapšenja, istražitelj iz Minesote satima ga je ispitivao o Floydovoj smrti, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh