Svijet

Unutrašnje granice EU ostaju zatvorene do kraja juna

Postepeno ukidanje restrikcija početkom jula

No image - Haber.ba

Evropska unija neće potpuno otvoriti unutrašnje granice prije kraja juna, što znači da će zabrane putovanja početi sa ublažavanjem u julu, rekla je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Ona je na konferenciji za novinare nakon razgovora ministara unutrašnjih poslova EU i šengenske zone navela kako će većina administracija ukinuti unutrašnje granične kontrole do 15. juna, ali da neke nisu spremne da to učine do kraja mjeseca.

– Pretpostavljam da to znači da će sve unutrašnje granične kontrole biti ukinute do kraja juna. Treba da razmotrimo postepeno ukidanje zabrana ka EU početkom jula – naglasila je Johanson.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Piter de Krem objavio je na Twitteru da je većina članica Šengena saglasna da ukine pogranične kontrole do 15. juna, ali ne i Španija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh