Svijet

Video se širi društvenim mrežama: Službenici starateljstva i policajci djecu izvode iz stana, dok ih majka očajnički pokušava zaustaviti

Sve se dešava u regiji Orenburg, čije su vlasti postupke socijalne službe proglasili odgovarajućim, a majka je kažnjena zbog otpora policiji.

Oduzimanje djece - Screenshot/Youtube

Video koji se munjevitom brzinom raširio društvenim mrežama, tema je kojom se ovih dana, uz situaciju vezanu za koronavirus, bavi javnost u Rusiji.

Na snimku koji mnogi mediji nazivaju skandaloznim vidi se kako 25. maja službenici starateljstva i policajci djecu izvode iz stana, dok ih majka Alena L. Očajnički pokušava zaustaviti.

Sve se dešava u regiji Orenburg, čije su vlasti postupke socijalne službe proglasili odgovarajućim, a majka je kažnjena zbog otpora policiji.

RIA Novosti pišu kako su Nikolaj i Alena obična ruska familija i roditelji su petero djece, od kojih je četvero nasilu odvedeno od njih.

Njihovi prijatelji opisuju ih kao skladan bračni par, ali i oni – kao i nevladini aktivisti – priznaju da im je bila potrebna materijalna pomoć.

– Alena je brižna, a Nikolaj je jako poštuje i nije poročan. Ne pije, niti puši…

Prema informacijama Istražnog odbora za regiju Orenburg, djeca su oduzeta na temelju dekreta poglavara okruga Dombarovskog regiona, a neposredan povod bila je opasnost od rušenja plafona na kući u kojoj familija živi.

Aktivisti tvrde da prije nasilnog oduzimanja djece niko sa Alenom i Nikolajem nije razgovarao ljudski.

– Niko nije pitao kako preživljavaju i kako im se može pomoći.

Nakon pritiska javnosti, danas je stigla vijest da je pokrenuta istraga o postupcima socijalne službe, prenosi “Doznajemo“.

Video oduzimanja djece možete pogledati OVDJE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh