Svijet

Širi se nevjerojatna snimka iz Amerike: Bijelci kleče i mole crnce za oprost

Iz SAD-a, usred potresnih prizora policijskog nasilja i divljanja demonstranata zbog ubistva Georgea Floyda, dolazi i jedan prizor koji je postao viralan, kao simbol suprotnosti haosu i rasnim tenzijama.

Bijelci kleče i mole crnce za oprost - Twitter

Na snimci se, naime, vide bijeli vjernici, stanovnici Houstona u saveznoj državi Teksas, koji kleče pred svojim crnim komšijama i mole ih za oprost, piše “Index“.

“Tražimo oprost od naše crne braće i sestara za godine i godine rasizma, sistemskog rasizma”, može se čuti kako govori bijeli muškarac na čelu okupljenih, u govoru koji je u isto vrijeme bio molitva Bogu i molba za oprost.

Bijelci kleče i mole se, crnci plaču

I dok drugi bijeli vjernici također kleče, pognutih glava i ruku podignutih prema nebu, crnci koji stoje ispred njih ne mogu zaustaviti suze.

Ovdje smo danas jer je policajac klečao na vratu crnog muškarca – šta nam je draže? To ili da klečimo u miru i solidarnosti?” zapitao se Johnny Gentry, organizator molitve.

Molim se za moju bijelu, smeđu i crnu braću i sestre koji su imali hrabrosti razotkriti eklatantni rasizam u mom srcu“, poručio je također predvodnik ove molitve, kako prenosi indijski portal na engleskom jeziku WION.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh