Svijet

Neredi tokom demonstracija u Londonu održanih zbog smrti Georgea Floyda

Brutalno hapšenje Floyda se dogodilo 25. maja u Minneapolisu i izazvalo je val masovnih protesta širom SAD-a na kojima demonstranti osuđuju policijsko nasilje i rasizam

Tokom protesta u Londonu, organizovanim zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, došlo je do nereda između policije i demonstranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Hiljade demonstranata šetalo je od parka Hyde do Westminsterske palače. U blizini parlamentarnog trga došlo je do napetosti.

Dok je jedan dio demonstranata odlučiok otići kući, drugi su opet došli u sukob sa pripadnicima sigurnosnih snaga koji su osiguravali događaj.

Okupljeni su uzvikivali: “Vrijedan je život i crnaca”, “Ako nema pravde nema ni mira”. Tokom demonstracija i privedeni su neki demonstranti.

Očekuje se da će novi protesti u Londonu biti organizovani i tokom vikenda.

U međuvremenu, premijer Boris Johnson rekao je na konferenciji za novinare, organizovanoj tokom protesta, a u vezi s koronavirusom, da “žale za Georgeom Floydom i da je bio užasnut kad je vidio što mu se dogodilo.

Johnsonova poruka američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svima u SAD-u jeste da “rasizam i rasističko nasilje nemaju mjesta u našem društvu”.

Brutalno hapšenje Floyda se dogodilo 25. maja u Minneapolisu i izazvalo je val masovnih protesta širom SAD-a na kojima demonstranti osuđuju policijsko nasilje i rasizam.

Floyd je uhapšen nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih, Derek Chauvin, pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odvezli u bolnicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh