Svijet

Obdukcija pokazala da je George Floyd ubijen, uzrok smrti gušenje

Afroamerikanac George Floyd preminuo je od posljedica gušenja, potvrdila je obdukcija.

George Floyd - Forbes.com

Afroamerikanac George Floyd preminuo je od posljedica gušenja, potvrdila je obdukcija, čije su rezultate večeras objavili američki mediji. Riječ je o nasilnoj smrti, dodaju mediji na osnovu izvještaja s obdukcije.

Obdukciju je tražila Floydova porodica, piše “CNN”.

Konstantni pritisak na desnoj strani karotidne arterije ometao je protok krvi do mozga, a težina na leđima obustavila mu je disanje“, naveo je advokat njegove porodice.

Podsjetimo, Floyd je ubijen u ponedjeljak, 25. maja u Minnesoti. On je tog dana htio da kupi cigarete u lokalnoj prodavnici i prodavaču je za njih dao novčanicu od 20 dolara. Prodavaču se ta novčanica učinila sumnjivom, odnosno lažnom, pa je pozvao policiju.

Policajci tvrde da se opirao hapšenju i da su ga na silu izveli iz automobila i odveli do policijskog automobila.

Floyd je imao kardioloških problema i visok pritisak. Dok je ležao fizički onemogućen da se pomjeri, jedan od policajaca mu je koljenom pritisnuo vrat i u tom položaju Floyd je proveo gotovo devet minuta.

Molim vas, nemojte me ubiti, ne mogu disati“, bile su posljednje riječi Georga Floyda, koji je radio kao zaštitar u restoranu, a porodica kaže kako nikad nije nikom ništa loše učinio.

Obdukcija porodice razlikuje se od službene obdukcije kako je opisano u krivičnoj prijavi protiv službenika. Ta obdukcija uključuje efekte suzdržavanja, zajedno s osnovnim zdravstvenim problemima i potencijalnim opojnim sredstvima u Floydovom sistemu, ali također kaže da nije pronašla ništa što bi podržalo dijagnozu traumatične asfiksije ili davljenja, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh