Svijet

Džamija al-Aksa ponovo otvorena za vjernike

Džamija al-Aksa, koja je više od dva mjeseca bila zatvorena za vjernike zbog pandemije koronavirusa, danas je ponovo otvorena za zajedničke molitve, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojni vjernici rano jutros su pohrlili u poznatu džamiju kako bi, nakon dugo vremena, zajedno obavili jutarnju molitvu.

Predstavnici kompleksa džamije su prethodno putem razglasa obavijestili javnost da će džamija al-Aksa ponovo biti otvorena za vjernike s jutrošnjim sabah-namazom.

Džamija al-Aksa je zbog pandemije koronavirusa bila zatvorena za vjernike sve od 23. marta.

Izraelska policija reporteru AA nije dozvolila ulazak u kompleks kako bi snimio ponovno otvaranje džamije za vjernike.

Mesdžidul-aksa, poznat i kao Bejtul Makdis, je nakon Mesdžidul-harama i Poslanikove džamije, treće najsvetije mjesto u islamu. Nalazi se u starom, historijskom jezgru Jerusalema.

Iako se čitava lokacija na kojoj se nalazi džamija sa zlatnom kupolom, sedamnaest vrata i četiri minareta, kroz historiju nazivala džamija Al-Aksa, danas se pod tim terminom označava samo džamija koja se obično naziva Haram el-Šarif (Plemenito svetilište).

Mesdžidul-aksa je muslimanima važna jer je poslanik Muhammed, a. s., tokom Isre i Mi’radža, noćnog putovanja, posjetio upravo ovo mjesto gdje je nakon tog putovanja, po naredbi drugog pravednog halife Omera, izgrađena džamija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh