Svijet

Joe Biden: “Nije vrijeme da potičemo nasilje”

“Jedna od stvari na koju svako ljudsko biće ima pravo: disati. Tako jednostavno, tako obično, tako brutalno”, rekao je Biden.

Joe Biden - Nationalreview.com

Američki predsjednik Donald Trump u petak navečer propustio je poslati jasne poruke u vezi nasilnih protesta izazvanih ubistvom crnca u Minneapolisu, a upravo to uspješno je učinio njegov demokratski protukandidat Joe Biden.

U petak je uhapšen Derek Chauvin, policajac koji je izveo nasilni zahvat nad 46-godišnjim Georgeom Floydom pritisnuvši mu vrat koljenom nakon čega je Floyd, koji je jecao “molim vas, ne mogu disati”, ubrzo preminuo, piše “Hina”.

Protesti su izbili širom SAD-a zbog te smrti o kojoj je javnost doznala putem videosnimke prolaznika, a u incident su umiješana četvorica gradskih policajaca, među kojima je Chauvin optužen za tzv. ubistvo trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja i prijeti mu do 25 godina zatvora.

Trump je s kašnjenjem održao novinsku konferenciju u Rose gardenu (vrt Bijele kuće), no nije se referirao na proteste širom SAD-a ni spomenuo Georgea Floyda, već je govorio o “odnosu s Kinom i kako su prevarili SAD kao niko do sada”.

Potom je objavio da prekida sve veze s WHO-om jer nad njime Kina ima “potpunu kontrolu”.

Biden to iskoristio i poslao poruku

Uživo se iz svoga doma u državi Delaware obratio bivši potpredsjednik Joe Biden i Trumpov suparnik na predstojećim predsjedničkim izborima.

“Jedna od stvari na koju svako ljudsko biće ima pravo: disati. Tako jednostavno, tako obično, tako brutalno”, rekao je Biden.

“Ista se stvar dogodila s (Ahmaudom) Arberyjem, Breonnom Taylor, Georgeom Floydom. To je popis koji ide 400 godina unazad”, kazao je.

“Iskonski grijeh ove zemlje još guši našu naciju danas”, kazao je Biden, referirajući se na naslijeđe robovlasništva u SAD-u.

Biden je poručio da “ako stojimo po strani i šutimo, suučesnici smo”.

Zemlja mora izliječiti “otvorene rane” sistemskog rasizma i donijeti pravdu Floydu i njegovoj porodici.

“Nije vrijeme za zapaljive tvitove”, rekao je Biden, vjerojatno se referirajući na Trumpa koji je na Twitteru nasilne prosvjednike nazvao “lupežima”.

“Nije vrijeme za poticanje nasilja. Moramo stati kao nacija uz afroameričku zajednicu, uz sve manjinske zajednice, i zajedno biti jedna Amerika”.

Sam Biden prošle je sedmice u emisiji popularnog afroameričkog voditelja Charlemagnea tha God-a rekao da crnac koji glasa za Trumpa nije crnac.

“Ako imate problem zaključiti jeste li za mene ili Trumpa, tada niste crnci”, kazao je u emisiji “Breakfast Club”. Kasnije se Biden ispričao zbog rasističke izjave.

Ipak, piše u analizi agencija dpa, Biden se sada referirao na slučaj Georgea Floyda za razliku od Trumpa.

To je jedino o čemu je pričao i poručio: “Ljudi moramo se pokrenuti, moramo se promijeniti”, piše dpa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh