Svijet

Johnson i Trump kritikovali Kinu zbog Hong Konga

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik SAD-a Donald Trump ocijenili su u petak da bi kineski plan donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong mogao potkopati autonomiju tog teritorija.

Boris Johnson i Donald Trump - Arhiv

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti koji bi, strahuju demokratski aktivisti i diplomati, mogao narušiti autonomiju Hong Konga i njegov status financijskog središta Azije.

Lideri su rekli da je kineski plan nametanja zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu protivan njihovim (kineskim) obvezama po Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji te će potkopati autonomiju Hong Konga i okvir ‘jedna zemlja dva sistema’“, stoji u saopštenju koje je objavio ured britanskog premijera nakon telefonskog razgovora Trumpa i Johnsona.

Kritike na račun Pekinga

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Australija, Kanada i EU kritikovali su potez Pekinga.

Johnson i Trump razgovarali su i o važnosti održavanja uživo sastanka na vrhu skupine G7 koji bi se trebao se održati u SAD-u.

Johnson i Trump također su razgovarali o telekomunikacijskoj sigurnosti, stoji u saopštenju ali se ne navode detalji.

SAD traži od svojih saveznika da onemoguće, zbog sigurnosnih razloga, sudjelovanje kineske tvrtke Huawei u razvijanju infrastrukture za 5G mrežu.

Washington tvrdi da je Huawei usko povezan s kineskim vlastima.

Boris Johnson je početkom godine dao Huaweiju dozvolu za izgradnju infrastrukture za 5G mrežu, no u maju su britanski mediji izvijestili da Johnson namjerava smanjiti ulogu kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija u britanskoj 5G mreži, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh