Svijet

Ponovo otvorene džamije u Turskoj

Klanjanjem džuma-namaza u Turskoj je danas počelo obavljanje zajedničkih molitvi u džamijama, nakon zabrana u okviru mjera borbe protiv širenja koronavirusa.

Džamija u Turskoj - Twitter

Prvi džuma-namaz u istanbulskoj Fatihovoj džamiji predvodio je predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog ponovnog otvaranja džamija za zajedničke molitve, prije džuma-namaza su u centralnim džamijama u Turskoj zaklana 1.003 kurbana i meso će biti podijeljeno ljudima u potrebi.

Uprava za vjerske poslove Turske ranije je izdala preporuke za ponašanje tokom boravka u džamijama, u skladu s mjerama koje predviđa Ministarstvo zdravstva, a koje podrazumijevaju nošenje zaštitne maske za lice, korištenje vlastite serdžade, prostirke za obavljanje molitve, te izbjegavanja fizičkog kontakta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh