Svijet

Zbog COVID-19: U 2020. godini milionsko povećanje broja djece koja će živjeti u siromaštvu

Objavljen je i poziv za primjenu sveobuhvatnih i hitnih sistema i programa socijalne zaštite, uključujući novčanu i prehrambenu pomoć, kako bi se ublažio utjecaj COVID-19 na djecu u siromašnim domovima

Ilustracija - Senzacija.ba

Iz Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i organizacije “Save the Children” upozoreno je da bi se broj djece koja će živjeti u siromaštvu ove godine mogao povećati za 86 miliona u zemljama sa niskim i srednjim primanjima zbog nove vrste epidemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

U studiju, koju su proveli, naveli su da bi do kraja 2020. godine broj djece koja žive u siromašnim domovima mogao porasti na 672 miliona, uključujući povećanje od 86 miliona zbog ekonomske devastacije koju je uzrokovao COVID-19.

Iako dvije trećine ove djece živi u supsaharskoj Africi i Južnoj Aziji, prema prognozama, nagli porast će se desiti u Evropi, Centralnoj Aziji, Latinskoj Americi i Karibima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh