Svijet

Južna Koreja potvrdila najviše novozaraženih koronavirusom u posljednjih 50 dana

U Južnoj Koreji je zabilježen rekordan broj novozaraženih u posljednjih 50 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Twitter

U Južnoj Koreji je zabilježen rekordan broj novozaraženih u posljednjih 50 dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Yonhap pozivajući se na Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) javila je kako je u posljednja 24 sata potvrđeno 79 novih slučajeva zaraze.

To je najveći porast broja novozaraženih na dnevnom nivou u posljednjih 50 dana.

Najviše novih slučajeva zaraze potvrđeno je u Seulu i okolnim područjima, a ministar zdravstva Park Neung-hoo pozvao je stanovnike s tog područja da izbjegavaju nepotrebne kontakte i susrete.

Park je ukazao na značajan broj zaraženih uposlenika ”Coupanga“, kompanije koja se bavi e-trgovinom te pozvao poslodavce da zaraženim uposlenicima omoguće dopust.

Južna Koreja je poduzimanjem niza mjera na sprečavanju širenja koronavirusa, koji je izbio u Kini, a potom se proširio na mnoge zemlje širom svijeta, uspjela u značajnoj mjeri zarazu staviti pod kontrolu.

U martu je na dnevnom nivou bilo potvrđeno po više od 500 slučajeva zaraze, dok je od sredine aprila taj broj smanjen na ispod 30 dnevno, a u pojedinim periodima potvrđeno je i manje od 10 slučajeva dnevno.

Međutim, od 6. maja, odnosno ublažavanjem određenih mjera i otvaranjem ugostiteljskih objekata poput noćnih klubova u Seulu, došlo je do porasta broja zaraženih.

Podaci KCDC-a pokazuju kako su do danas u zemlji zaražene 11.344 osobe, 269 je umrlo od posljedica infekcije, a oporavilo se 10.340.

U Kini, zemlji kojoj je izbila zaraza novim tipom koronavirusa u posljednja 24 sata potvrđena su dva nova slučaja zaraze.

U saopćenju Nacionalne komisije za zdravstvo navodi se kako je jedan slučaj potvrđen u Šangaju, a drugi u provinciji Fujian te da su ove dvije osobe doputovale iz inostranstva.

Zaraza je potvrđena kod osoba koje nisu pokazivale simtpome zaraze.

Time je broj zaraženih u zemlji povećan na 82.995, a od posljedica zaraze umrle su 4.634 osobe. Od COVID-19 oporavilo se 78.288 osoba, dok se u bolnicama nalaze 73.

U svijetu je koronavirusom zaraženo blizu 5,8 miliona ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 350.000.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh