Svijet

Australija se priprema za oluju desetljeća: Očekuje se vjetar brzine 210 kilometara na sat

Zapadna Australija priprema se danas na najgoru oluju u 10 godina jer će se ostaci tropskog ciklona suočiti s hladnom frontom, uz jake kiše i olujne nalete vjetra koji se očekuju duž obale, priopćili su danas meteorolozi.

Australija , oluja - Hayat

Očekuju se vjetrovi brzine 210 kilometara na sat

Vjetrovi koji pušu do 210 km na sat očekuju se danas u blizini Pilbare, a kretat će se tokom noći i u ponedjeljak južno, prema glavnom gradu države Perthu, prenosi “Hayat“.

Stvarno se osjećaju jaki vjetrovi i donose puno prašine. Kreću se prema jugu i očekuje se da će pogoditi Perth”, rekao je James Ashley, iz državnog ureda za meteorologiju WA.

Očekuje se da će oluja uzrokovati poplave i opasne uvjete na moru

Očekuju nas visoki valovi, pogotovo u ponedjeljak, od preko osam metara .. Malo je vjerojatno da će se u Perthu vrijeme ublažiti do ponedjeljka popodne, rekao je na brifingu za novinare.

Jon Broomhall, pomoćnik povjerenika u Odjelu za vatrogasne i hitne službe (DFES), rekao je da će “oluja koja se događa jednom u deset godina” uzrokovati poplavu i opasne uslove na moru.

Ne izlazite na ocean u nedjelju ili ponedjeljak. Nećete dovesti u opasnost samo svoj život, već i živote dobrovoljaca koji će biti pozvani da vas spase, rekao je Broomhall.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh