Svijet

Šefica ECDC-a: Europa se mora pripremiti za drugi val epidemije

Sa rekordnih 106.000 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, broj zaraženih osoba u svijetu premašio je pet miliona, Južna Amerika je postala područje s najvećim porastom oboljelih, prestigavši Sjedinjene Američke Države i Europu.

Koronavirus - Twitter

Europa se mora pripremiti za drugi val novog koronavirusa, upozorila je direktorica Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Andrea Ammon u trenutku kada su brojne države počele ublažavati mjere ograničenja.

“Nije pitanje hoće li doći do drugog vala zaraze već kada i kojih razmjera će biti”, rekla je Andra Amnon u razgovoru u četvrtak za britanski dnevni list The Guardian.

“Virus je oko nas i kruži više nego u januaru i februaru”, dodala je i naglasila da podaci o imunitetu stanovništva nisu ohrabrujući jer je “85 do 90 posto” i dalje izloženo zarazi, prenosi “Večernji“.

“Ne želim iznijeti katastrofalnu sliku, ali mislim da moramo biti realni. Sada nije trenutak za potpuno opuštanje”, dodala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh