Svijet

Austrija na granicama raspoređuje pričuvne vojnike

Ti vojnici će policiji pomagati i na granicama sa Slovačkom i Mađarskom, i to u provođenju sigurnosnih zadaća na područjima gdje su prisutne migracije ili rizik širenja Covida-19, a na terenu bi trebale biti prisutne – ovisno o razvoju situacije – oko dva mjeseca

Austrija - Nezavisne.com

Austrija je, u skladu s ranijim planovima, počela s raspoređivanjem pričuvnog sastava vojske na svojim granicama, a mjera je povezana sa situacijom oko pandemije Covida-19 i s ilegalnim migracijama, prenose u četvrtak slovenski mediji.

Austrija je sredinom aprila, tokom pandemije koronavirusa, pozvala u službu pripadnike aktivne pričuve austrijske vojske kako bi te formacije pomogle pripadnicima policije, a vojnici sa svojim djelovanjem na granici započinju ovih dana, navode slovenački mediji koji se pozivaju na informacije iz Austrije, prenosi “Fokus“.

U austrijskoj južnoj pokrajini Koruška (Kaernten), dijelom prema slovenskoj granici, vojnici iz pričuvnog sastava počet će s vježbom i djelovanjem danas, a u pokrajini Štajerska uključeni su u kontrolu granice od utorka, prenosi Hina slovenske medije.

Ti vojnici će policiji pomagati i na granicama sa Slovačkom i Mađarskom, i to u provođenju sigurnosnih zadaća na područjima gdje su prisutne migracije ili rizik širenja Covida-19, a na terenu bi trebale biti prisutne – ovisno o razvoju situacije – oko dva mjeseca.

O razvoju situacije s epidemijom ovisi hoće li se razdoblje uključenja tih postrojbi na granici produžiti, rekla je ministrica obrane Klaudia Tanner, prenose mediji koji dodaju da je to prvi put od stvaranja Austrijske Republike da je u čuvanje granice uključena vojska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh