Svijet

Istraživanje: Trump je mogao spriječiti većinu smrti od korone da je reagovao ranije

DA JE SAD implementirao mjere socijalnog distanciranja, kolokvijalno zvane karantena, samo sedam dana ranije, mogao je spriječiti više od polovice slučajeva zaraze (62%) i smrti (55%) od novog koronavirusa, prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Columbia.

Koronavirus - Zena.blic.rs

A da su zaštitne mjere uvedene dvije sedmice ranije (1. marta prema istom istraživanju koje je vodio epidemiolog Jeffrey Shaman, moglo se spriječiti čak 82% slučajeva i čak 83% smrti.

Podsjetimo, u SAD-u je do danas službeno potvrđeno više od milion i pol slučajeva korone te više od 95 hiljadasmrti. Obje brojke su daleko najviše na svijetu, iako je SAD tek treći po broju stanovnika i zauzima tek oko 4% svjetskog stanovništva.

“Naši rezultati podcrtavaju važnost rane intervencije i agresivnog odgovora u kontroliranju pandemije covida-19”, zaključuju istraživači u svom izvještaju, objavljenom na specijaliziranom serveru za medicinske radove koji još nisu objavljeni u stručnim časopisima MedRxiv.

Ovo istraživanje, koje još nije prošlo stručnu recenziju, temelji se na podacima o prijavljenim slučajevima i smrtima po američkim općinama, na podacima o mobilnosti ljudi i na epidemiološkom modelu kojim su se računale primjene u stopi transmisije, odnosno zaraze od 15. ožujka do 3. svibnja kako bi se utvrdio učinak socijalnog distanciranja na suzbijanje epidemije.
Sedmicu dana ranija karantena bi spriječila 36 hiljada smrti, dvije semice ranija 54 hiljade

U tom je periodu u SAD-u potvrđeno oko 65 tisuća smrti. Da je socijalno distanciranje uvedeno tjedan dana prije, taj bi broj prema ovom modelu bio oko 29 tisuća. Da je uvedeno dva tjedna ranije, bio bi samo 11 tisuća.

Američki predsjednik Donald Trump tek je 16.marta pozvao američke građane da ograniče svoje putovanje, izbjegavaju okupljanje u grupama i ne šalju djecu u školu. Prije toga je sedmicama napadno umanjivao opasnost od koronavirusa, lažno tvrdeći da je situacija pod kontrolom i da će se broj slučajeva spustiti “blizu nule”, iako je to u kontradikciji s osnovnim epidemiološkim uzorcima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh