Svijet

Cijelu zemlju pogađa zagonetni slučaj: Nestala bogataševa supruga, najprije se mislilo da je oteta, a onda je sumnjiv postao njezin muž

Norveška policija isprva je slučaj istraživala kao klasičnu otmicu s otkupninom, ali nakon nekoliko mjeseci istražitelji su bivali sve uvjereniji da su tragovi pronađeni u obiteljskoj kući norveškog bogataša podmetnuti kako bi ih naveli na krivi trag i prikrili činjenicu da je njegova supruga zapravo ubijena

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen - Index

Njezin posljednji telefonski poziv bio je u 9:14 ujutro, otprilike u isto vrijeme kada je njezin suprug, jedan od najbogatijih ljudi u Norveškoj, prošao ispod sigurnosnih kamera na ulaz u njegovu kompaniju za ulaganja u energiju i nekretnine. Nešto kasnije tog jutra, u listopadu 2018. godine, 68-godišnja Anne-Elisabeth Falkevik Hagen nestala je iz svoje kuće u predgrađu Osla, piše New York Times o zagonetnom slučaju koji već više od godinu dana zaokuplja pažnju norveške javnosti.

Istražitelji navedeni na krivi trag?

Policija je u kući pronašla samo plastičnu traku, otiske cipela, mrlje od krvi te mobitel gospođe Hagen. Novo štene bračnog para bilo je zaključano u kupaonici, a na njihovom bračnom krevetu ležala je nevješto napisana poruka o otkupnini. Navodni otmičari gospođe Hagen tražili su 9,5 milijuna dolara koje je njezin suprug trebao platiti u malo poznatoj kriptovaluti Monero, prenosi “Index“.

Isprva je policija ovaj slučaj istraživala kao klasičnu otmicu sa zahtjevom za otkupninu, a od norveških je medija tražila da ne pišu ništa o ovoj istrazi. Međutim, nakon nekoliko mjeseci norveški su istražitelji bivali sve uvjereniji da su tragovi pronađeni u kući Hagenovih podmetnuti kako bi ih naveli na krivi trag i prikrili činjenicu da je Anne-Elisabeth zapravo ubijena.

Suprug osumnjičen, uhapšen pa pušten

Policiju je stoga u siječnju 2019. ipak odlučila informacije o istrazi iznijeti u javnost u nadi da će se javiti netko tko bi mogao pomoći u rasvjetljavanju slučaja. Još se ne zna je li itko u tom smislu pomogao policiji, ali zna se da je koncem prošloga mjeseca suprug gospođe Hagen, 70-godišnji Tom Hagen, uhićen pod sumnjom da je organizirao njezino ubojstvo.

Međutim, u čitavom mozaiku nedostajali su mrtvo tijelo nestale žene, oružje kojim je eventualno ubijena, ali i motiv ubojstva. Stoga je policija nakon tjedan dana, prema nalogu norveškog Vrhovnog suda, bila prisiljena pustiti Toma Hagena na slobodu.

Od trenutka kada je obznanjen nestanak gospođe Hagen te iznesena sumnja u moguće ubojstvo, javnost u Norveškoj, gdje su ovakvi zločini rijetko događaju, gotovo opsesivno prati slučaj o kakvom je dosad uglavnom čitala u kriminalističkim romanima i gledala u TV-serijama, većiniski uvjerena da je Tom Hagen krivac. Povrh svega, slučaj je donio neželjenu slavu glavnom istražitelju, zaljubljeniku u jazz, čiji se svaki potez u tamošnjim medijima sada prati usporedo sa samom istragom nestanka bogataševe supruge.

Krije li se tajna u bračnom ugovoru?

“Nikad nismo vidjeli takvo nešto u Norveškoj. Pratim čitav razvoj, svaki preokret”, priznao je Leif Lier, bivši šef policije u Oslu, poznat po tome što je 1994. pronašao i vratio ukradenu slavnu sliku Edvarda Muncha “Krik”.

Na dan nestanka, 31. listopada 2018., gospodin Hagen se vratio kući s posla oko ručka te pronašao poruku otmičara sa zahtjevom za otkupninom. Mobitel njegove žene pokazivao je neodgovoreni poziv električara u 9:48 pa je njezin nestanak vremenski lociran prije toga. Djelatnici su potvrdili da je gospodin Hagen u to vrijeme bio na poslu u svom uredu udaljenom oko osam minuta vožnje od kuće.

Svoje bogatstvo procijenjeno na 190 milijuna dolara, Hagen je stekao kao osnivač komunalnog poduzeća Elkraft, čiji su poslovi rašireni po cijeloj Skandinaviji. Također posjeduje i veliko skijalište te mnogo druge imovine. Otkrilo se, međutim, kako je par, koji ima troje djece, 1993. godine izmijenio bračni ugovor prema kojemu bi njegova supruga u slučaju razvoda dobila samo namještaj, automobil i pravo na korištenje zemljišta koje je naslijedila od svojih roditelja.

Obiteljska kuća bez sigurnosnih kamera

Isprva se činilo kako je to dovoljno da eliminira Hageov financijski motiv ubojstva svoje supruge. No, pravni stručnjaci potom su iznijeli mišljenje da u slučaju brakorazvodne parnice sud ne bi prihvatio takav (po suprugu nepovoljan) bračni ugovor. Hagenov odvjetnik tvrdi, pak, da bračni par nije imao nikakve razmirice u vrijeme njezinog nestanka.

“Tijekom braka imali su teških trenutaka, ali u zadnje vrijeme nisu imali problema”, dodao je odvjetnik.

Sam Hagen negira ikakvu umiješanost u nestanak svoje supruge, a policiji je sugerirao da je vjerojatno stekao neprijatelje koji su mu možda htjeli nauditi preko supruge. Da je doista tako, piše New York Times, tada bi Hagen svakako posvetio više pažnje sigurnosti svoje obiteljske kuće. Međutim, njihova prizemnica uopće nema sigurnosne kamere i bilo tko može bez problema može doći sve do ulaznih vrata.

Jedan od susjeda Hagenovih kaže kako su sagradili kuće otprilike u isto vrijeme, 1980-ih godina.

“Naša su djeca ovdje zajedno odrasla. Gospođa Hagen bila je jako ljubazna, simpatična i odvažna osoba”, kazao je susjed.

Istraga mjesecima tapkala u mjestu

Osim toga, adresa i privatni telefonski broj gospodina Hagena lako se mogu pronaći putem interneta, iako je on svojevrsni tehnofob koji se, prema riječima njegovog odvjetnika, nikada ne služi računalom, ne zna poslati ni najobičniji e-mail, a koristi stari Nokijin mobitel izgrebanog ekrana. U tjednima nakon zločina, mnogo prije nego što će Hagen postati osumnjičeni, obitelj i policija vodili su pregovore s navodnim otmičarima, komunicirajući tek putem obavijesti prilikom malih transakcija kriptovalutama.

Nakon početnog kontakta s njima, prošli su tjedni a da nitko nije bio u kontaktu s navodnim otmičarima. Konačno, frustrirana sporim tempom istrage, policija je odlučila dopustiti medijskim kućama da izvještavaju o onome što znaju. A istraga je tapkala u mjestu.

U srpnju prošle godine Hagen je prebacio nešto više od milijun dolara navodnim otmičarima uz uvjet da mu podastru dokaz da je još uvijek živa. No, to se nije dogodilo.

‘Dobro isplaniran pokušaj obmanjivanja policije’
Istragu vodi 48-godišnji inspektor Tommy Broske koji je okupio tim od čak 200 ljudi. On u slobodno vrijeme svira bubnjeve u jazz bendu, a proslavio se razbijanjem krijumčarskog kanala kojim je u Norvešku stizala droga iz Švedske. Lani je rekao da je slučaj nestale bogataševe supruge najzahtjevniji u njegovoj karijeri.

Radeći metodički na slučaju, on je počeo eliminirati moguće scenarije. Isključio je samoubojstvo, kao i to da je gospođa Hagen odlučila pobjeći od kuće. Odbacivanje potonjeg scenarija obrazložio je kazavši da u tom slučaju ona ne bi tražila tako kompliciranu otkupninu i natjerala nekoga da se predstavlja kao otmičar te pregovara s policijom i obitelji. Kada su istražitelji postali uvjereni da nije riječ o otmici, tada su odlučili uhititi Hagena.

“Sada vjerujemo da nije bilo otmica i da nikada nije bilo istinskih pregovora. Drugim riječima, vjerujemo da je postojao jasan i dobro isplaniran pokušaj obmanjivanja policije”, kazao je Broske.

‘Statistički gledano, najčešći je krivac suprug’

“Statistički gledano, u takvim slučajevima najčešće je krivac suprug. Ali ovaj slučaj od očetka iznenađuje”, kaže novinar dnevnog lista VG Adne Husby Sanders koji intenzivno prati slučaj.

Nakon što je lokalni sud odredio pritvor Hagenu, Vrhovni sud naredio je njegovo puštanje na slobodu. Policija je istoga dana, 8. svibnja ove godine, ponovno pokušala uhititi Hagena, ali im to nije uspjelo. Tada su našli novog osumnjičenika, jednog stručnjaka za kriptovalute koji nije identificiran u norveškim novinama. Pušten je dva dana kasnije, ali optužen za pomoć u otmici. Hagenov odvjetnik tvrdi da je policijska istraga zapela u slijepu ulicu pa se stoga jedino hvataju njegovog klijenta. Iako je istraga zapela u slijepu ulicu, inspektor Broske odlučan je privesti je kraju.

“Naš je cilj još uvijek pronaći Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Želimo otkriti što joj se dogodilo i tko ima ulogu u slučaju”, kazao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh