Svijet

Tuča u parlamentu Hongkonga nakon izbora funkcionerke bliske Pekingu

Jedna poslanica Parlamenta Hongkonga, koja je za bliske odnose s centralnom vlašću Kine, izabrana je za predsjednicu ključnog odbora, za zakonodavstvo, što je bio povod za tuču njenih pristalica s opozicionim poslanicima koji su za veću nezavisnost od Pekinga.

No image - Haber.ba

To mjesto je bilo upražnjeno šest mjeseci, a Peking je prodemokratskog zamjenika predsednika Odbora za zakonodavstvo optuživao da je zloupotrebom ovlašćenja odlagao izbor novog predsjednika, a time i usvajanje zakona koji čekaju u proceduri.

U petak je taj opozicioni potrpredjsednik zamijenjen drugim poslanikom, te je danas poslanica Steri Li glatko izabrana za predsjednicu Odbora za zakonodavstvo, mada uz svađu i tuču poslije koje je jedan povređen poslanik ostao na podu.

Sa sjednice su izbačeni opozicioni, prodemokratski poslanici pošto su podigli plakate na kojima je pisalo “Zloupotreba vlasti” i “KP Kine gazi zakonodavstvo Honkonga”.

Dok je jedan poslanik koji je pristalica podvrgavanja Honkonga centralnoj vlasti Kine rekao da su poslanici opozicije ometali sjednicu i “napali pripadnike obezbeđenja” kada su ih izbacivali iz sale, jedna prodemokratska poslanica je ocijenila da “Hongkong ide ka početku kraja politike Jedna zemlja, dva sistema”.

Izbor Li vjerovatno će ubrzati donošenje kontroverznog honkonškog zakona koji predviđa krivično kažnjavanje zloupotrebe državne himne Kine kojoj je Hongkong, nekada britanska kolonija, vraćen 1997. godine, uz uslov da ima samostalni pravni sistem i veća prava nego druge kineske pokrajine.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh