Svijet

Antonio Guterres: “Koronavirus je najveći izazov našeg doba”

“Ako ne kontrolišemo širenje virusa, ekonomija se nikada neće oporaviti“, upozorio je generalni sekretar UN-a.

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, nazvao je pandemiju novog koronavirusa “najvećim izazovom našeg doba“ i rekao da se još uvijek ne zna kada ćemo imati efikasne lijekove ili vakcinu protiv zarazne bolesti COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

U online obraćanju rukovodstvu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak, Guterres je ponovio pozive WHO-a na globalnu solidarnost rekavši da “svi plaćamo visoku cijenu“ zbog ponekad kontradiktornih nacionalnih odgovora na pandemiju.

Mnoge su države ignorisale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Kao rezultat toga, virus se proširio svijetom i sada se kreće na globalni jug, gdje je njegov uticaj možda još razorniji i riskiramo nove talase“, kazao je Guterres.

Kazao je i da je “lažna dihotomija“ pretpostavljati da će vlade birati između spašavanja života svojih građana i ekonomija.

Ako ne kontrolišemo širenje virusa, ekonomija se nikada neće oporaviti“, upozorio je generalni sekretar UN-a.

Pozvao je zemlje G20 da hitno razmotre opsežni paket stimulativnih mjera koje bi iznosile “dvocifreni procenat globalnog BDP-a“.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 315.400 ljudi, a potvrđeno je preko 4.730.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 1.740.000 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh