Svijet

U Njemačkoj od 20. maja džamije otvorene za sve molitve

U zemlji je od 9. maja, uz poštivanje propisanih mjera, dozvoljeno klanjanje sabah-namaza, podne-namaza i ikindije.

U Njemačkoj će od 20. maja ponovo u potpunosti biti otvorene džamije u kojima su od marta bile obustavljene kolektivne molitve i druge vjerske aktivnosti zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U zemlji je od 9. maja, uz poštivanje propisanih mjera, dozvoljeno klanjanje sabah-namaza, podne-namaza i ikindije.

Na sastanku vjerskih predstavika i lokalnih zvaničnika, u džamijama u Njemačkoj će se od 20. maja moći klanjati i ostali namazi, uključujući džuma-namaz i teraviju.

Generalni direktor Turske islamske zajednice Diyanet (DITIB) Kazim Turkmen, izjavio je da će se sve molitve moći obavljati u džamijama, uz poštivanje propisanih mjera.

Kako je kazao, više pažnje za poštivanje mjera zahtijevaju džuma-namaz, teravih-namaz i bajram-namaz.

Kemal Ergun, predsjednik Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG), izrazio je zadovoljstvo ovom odlukom zbog koje će posljednje dane ramazana, odabranog mjeseca muslimana, provesti kao i ranijih godina, uz klanjanje teravih-namaza.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh