Svijet

U Francuskoj uhapšen osumnjičeni za genocid počinjen u Ruandi

Felician Kabuga, koji se krio 25 godina, a SAD je raspisao nagradu od pet miliona dolara, živio je pod lažnim imenom kod Pariza.

Ruandski biznismen Felicien Kabuga, osumnjičen za sudjelovanje u genocidu počinjenom u Ruandi, uhićen je u subotu u pariškoj regiji, izvijestilo je francusko Ministarstvo pravosuđa.

Međunarodna pravosudna tijela su u potrazi za 84-godišnjim Kabugom već 25 godina, prenosi Hina.

Ustanovilo se da je živio pod lažnim imenom u stanu u mjestu Asnieres-Sur-Seine, blizu Pariza.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova se dodaje da su ga francuski policajci priveli u subotu u 7:30 sati.

Najtraženiji čovjek Ruande
Kabuga je najtraženiji čovjek Ruande, a Sjedinjene Američke Države su “za njegovu glavu raspisale nagradu u iznosu od pet milijuna dolara.

Ovaj pripadnik plemena Hutu, optužen je da je financirao milicije koje su počinile masakr nad blizu 800.000 pripadnika plemena Tutsi i umjerenih pripadnika plemena Hutu 1994. godine u razdoblju od stotinu dana.

Njegovo uhićenje utire put privođenju bjegunca pred pariški žalbeni sud, a kasnije i pred Međunarodni sud u Haagu, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh