Svijet

Evropski grad u kojem se ljudi s posla kući vraćaju plivajući

U ljetnim mjesecima stanovnici Bazela šetaju ulicama grada s jarkim torbama u obliku ribe.

Bazel - Hayat

Takozvani Wickelfisch zapravo je vodootporna torba koju Švajcarci koriste za pakovanje svojih stvari kada odluče da zaplivaju u Rajni.

Moćna evropska rijeka u julu i avgustu izvor je zabave za brojne građane grada na granici s Njemačkom i Francuskom.

Pa iako prosječna ljetna temperatura u Bazelu iznosi tek oko 25 stepeni, a Rajnu karakteriše vrlo brz i nepredvidljiv tok koji se preporučuje tek najboljim plivačima. Mnogi u njoj traže osvježenje.

Nerijetko ćete vidjeti poslovne ljude kako nakon radnog vremena skidaju svoja odijela na obalama Rajne, spremaju ih u Wickelfisch, i plivajući kreću prema kući, prensoi “Hayat“.

Jedni tvrde da na taj način žele da se rekreiraju nakon posla, dok drugi žele izbjeći saobraćajne gužve u gradu s oko 170.000 stanovnika.

Najveći broj kupača pliva na potezu između mostova Schwarzwald i Johanniter, i pusti da ih struja povede nizvodno.

Ne samo da je Rajna temperamenta rijeka namijenjena vrsnim plivačima već oko nje nema ni spasilaca. Želite li zaplivati u njoj, činite to na sopstvenu odgovornost.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh