Svijet

Macron: Vakcina protiv koronavirusa mora biti dostupna svima, a ne tretirana zakonima tržišta

Francuska vlada pozvala je izvršnog direktora kompanije Sanofi Paula Hudsona na sastanak naredne sedmice nakon što je ta kompanija nagovijestila da će SAD imatio prioritet za njenu vakcinu protiv koronavirusa ukoliko je uspije razviti.

Emmanuel Macron - BusinessInsider.com

CNN piše da je direktor Hudson naljutio francuske dužnosnike nakon što je u intervjuu za Bloomberg News rekao da SAD imaju pravo dobiti doze vakcine protiv koronavirusa jer su uložile finansijska sredstva za njen razvoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio da se vakcina “mora tretirati kao javno dobro i da bude dostupna cijelom svijetu, a ne da bude tretirana zakonima tržišta”, piše “Klix“.

“Bilo bi neprihvatljivo da Sanofi rezerviše vakcinu protiv koronavirusa kao prioritet za one zemlje koje su finansijski pomogle njen razvoj”, izjavila je zamjenica francuskog ministra finansija Agnes Pannier-Runacher.

Glasnogovornik francuskog farmaceutskog giganta Sanofi kazao je da je direktorova izjava pogrešno interpretirana.

Kompanija sa sjedištem u Parizu razjasnila je svoje ranije navode, rekavši da će raditi i s evropskim vladama kako bi proizvodnja vakcine počela što prije.

Prethodno je iz Sanofija rečeno da će saradnja s američkom Upravom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj omogućiti što skoriji početak proizvodnje.

Saopćenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je direktor te kompanije izjavio da će pristup vakcini najprije biti omogućen SAD-u.

U tom saopćenju je grupa Sanofi istakla da je “uvijek bila posvećena tome da u ovim nezapamćenim okolnostima vakcinu učini dostupnoj svima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh