Svijet

Katolici i muslimani se molili za kraj pandemije, molitvi se pridružio i Papa Franjo

Papa Franjo danas se pridružio međureligijskom danu molitve kako bi zamolio Boga da okonča pandemiju koronavirusa.

Papa Franjo - BBC.co.uk

Ovaj njegov čin osudile su ultrakonzervativne katoličke skupine optuživši ga da je povezan s nevjernicima.

Visoki odbor za ljudsko bratstvo vjernicima svih religija koji je osnovan nakon papine historijske posjete Arapskom poluotoku predložio je da se danas svi kršćani, muslimani i jevreji mole, poste i čine dobra djela.

Možda će neko reći da je ovo vjerski relativizam i to se ne može učiniti , ali kako se ne možemo moliti ocu svih nas. Svako se moli onako kako zna i kako može. Ne molimo se jedni protiv drugih već kao braća”, rekao je Franjo jutros na misi u Vatikanu.

Devetočlani Visoki odbor za ljudsko bratstvo sa sjedištem u Abu Dabiju promiče dijalog među religijama.

Sastoji se od muslimana, jevreja i kršćana, uključujući kardinala Vatikana i jednog papinog privatnog sekretara, koji je egipatski svećenik.

Podsjećamo papa je izrazio podršku medicini i znanstvenim istraživanjima, ali je također pozvao ljude da se mole “u skladu s učenjima svoje religije“, kao i da poste, rade dobra djela i mole Boga da okonča pandemiju.

No nisu svi katolici poslušali molbu. U nizu tvitova tradicionalni katolički blog Rorate Caeli rugao se papi. Jedan korisnik Twittera nazvao je međureligijski molitveni dan “Franjin post s nevjernicima“.

Rorate Caeli je dijelio slike raskošno postavljenih stolova punih hrane, sugerirajući da katolici danas ne moraju postiti. Čak su ubacili i jednu sliku pečenog praseta, kao provokaciju jer muslimani i jevreji ne jedu svinjetinu.

Druga katolička skupina Društvo svetog Pija X, nazvala je papino promicanje molitvenog dana “otrovnim plodom” dijaloga Katoličke crkve s islamom.

Tradicionalisti kritiziraju papu Franju od njegovog izbora 2013. godine, posebno zbog njegovih kontakata s muslimanskim svijetom.

Uprkos njihovim tweetovima reakcija među jevrejima i muslimanima, kao i drugim kršćanskim vjernicima uglavnom je bila pozitivna.

Naša srca spojena su s našom braćom i sestrama u muslimanskoj, katoličkoj i drugim vjerskim tradicijama“, napisali su iz crkve Jesus Christ of Latter-Day Saints, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh