Svijet

Snažan tajfun pogodio Filipine

Snažan tajfun stigao je na istok Filipina u četvrtak nakon što su vlasti evakuisale desetine hiljada ljudi, uz to pokušavajući izbjeći rizik od širenja novog koronavirusa u pretrpanim skloništima za hitne situacije.

Tajfun na Filipinima - Twitter

Prvi tajfun koji je ove godine pogodio Filipine ubrzano je povećavao snagu dok je puhao s Tihog okeana, a zatim je oko podneva stigao na obalu u gradu San Policarpio u provinciji Istočni Samar. Videosnimci pokazali su obilnu kišu, vjetar koji savija kokosova stabla, zveckanje limenih krovova, gotovo potpuno zamračenje i smanjenje vidljivosti. Neki gradovi su ostali bez napajanja električnom energijom, prenosi “Anadolija”.

Tajfun Vongfong dostizao je maksimalnu brzinu vjetrova od 150 kilometara na sat, a predviđa se da će puhati na sjeverozapad i proći kroz gusto naseljene istočne provincije i gradove prije nego što u nedjelju dođe do sjevera.

Filipini su pod gotovo potpunom blokadom i cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Guverneri kažu da će socijalno distanciranje biti gotovo nemoguće u skloništima za hitne situacije. Neka skloništa sada služe kao karantinski objekti i možda ih je potrebno ponovo pretvoriti u skloništa za oluje.

Prognozira se da će tajfun u velikoj mjeri zaobići Manilu, ali vlasti kažu da će šatori koji se koriste kao privremene medicinske ustanove u glavnom gradu biti oštećeni zbog jakih vjetrova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh