Svijet

Iranski razarač greškom pogodio drugi iranski brod tokom pomorske vježbe

Raketa C-802 Noor ispaljena s razarača Jamaran slučajno pogodila Konarak, brod opšte namjene

Najmanje jedna osoba je poginula kada je iranski razarač greškom pogodio i potopio drugi iranski brod tokom pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu, saopćeno je iz iranske vojske, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da se incident dogodio “greškom“ te da je poginula najmanje jedna osoba, dok je više osoba ranjeno.

Ističe se da je raketa C-802 Noor ispaljena s razarača Jamaran slučajno pogodila Konarak, brod opšte namjene.

Iranski mediji su ranije saopćili da je u incidentu poginulo više desetina ljudi, dok su izvori iz Iranskog islamskog revolucionarnog gardijskog vijeća (IRGC) incident ocijenili “ljudskom greškom“.

Do incidenta je došlo u trenutku burne aktivnosti posljednjih mjeseci u Perzijskom zaljevu zbog čega su rasle tenzije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Krajem prošlog mjeseca došlo je do opasno bliskog susreta plovila američke mornarice i čamaca iranske mornarice u blizini iranskih teritorijalnih voda u Perzijskom zaljevu. Kasnije je američka mornarica izdala saopštenje u kojem je optužila iransku mornaricu za “uznemiravanje“.

Američki predsjednik Donald Trump obratio se preko Twittera, rekavši da je dao komandu američkoj mornarici da “potope i unište“ iranske ratne brodove ukoliko “uznemiravaju“ američke brodove.

U odgovoru, načelnik IRGC-a general-major Hossein Salami rekao je da je iranskim pomorskim snagama naređeno da “napadnu bilo koji američki brod ili ratni brod“ u Perzijskom zaljevu ako “uznemiravaju” iranska plovila.

U subotu se pojavila glasina da je američka bespilotna letjelica oborena u iranskim teritorijalnim vodama, što se kasnije pokazalo kao laž.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh