Svijet

Trump ponovo kontrira stručnjacima: Virus će nestati i bez pronalaska vakcine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ponovo se usprotivio stručnjacima kazavši kako će oboljenje COVID-19 “nestati i bez pronalaska vakcine”, prenosi Huffington Post.

Donald Trump - BHRT.ba

“O vakcinama mislim isto što i o testovima. Ovo oboljenje će nestati bez vakcine, a kada nestane nećemo ga vidjeti još dugo, nadam se”, rekao je Trump, prenosi “Klix“.

Dodao je kako vjeruje da će se možda još neko vrijeme širiti i uzrokovati komplikacije, ali i kako je siguran da će vlasti to uspjeti kontrolisati. Na pitanje novinara na čemu zasniva svoje tvrdnje, američki predsjednik je rekao: “Oslanjam se na ono što govore ljekari. Oni kažu da će nestati”.

Međutim, nijedan ljekar to nije rekao, prenosi Huffington Post. Najugledniji stručnjak za infektivne bolesti u SAD-u, Anthony Fauci, prošlog je mjeseca objasnio kako COVID-19 neće nestati sve dok ne naučnici ne pronađu cjepivo, a kako se do tada ljudi trebaju pridržavati određenih mjera.

Iako je Fauci izjavio kako će biti potrebno približno 18 mjeseci da se pronađe adekvatno cjepivo, Trump je obećao da će ono biti dostupno do kraja godine: “Ljekari kažu: ‘Ne bi to trebao govoriti’, ali ja ću reći ono što ja mislim”.

Trump je kazao i kako postoji veliki broj virusa i gripa koji su se pojavili i zatim nestali, bez da je za njih pronađena vakcina.

“Pojavili su se i nestali. Nikad se više nisu pojavili. I oni umiru, kao i sve ostalo. Kažu da će nestati i ovaj, možda ne do jeseni, niti malo kasnije, ali će nestati”, objasnio je.

Podsjetimo, u SAD-u je do sada koronavirusom zaraženo 1.325.775 ljudi, od čega ih je 78.762 preminulo, a 223.937 se uspjelo oporaviti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh