Svijet

Frizerka završila u zatvoru zbog rada u vrijeme epidemije

Frizerka u Teksasu osuđena je na sedam dana zatvora zbog toga što je imala otvoren salon u vrijeme epidemije novog koronavirusa i tako prekršila propise uvedene radi njezina suzbijanja a vlasti te američke države u srijedu su ocijenile kaznu “pretjeranom”.

No image - Haber.ba

Shelley Luther, vlasnica frizerskog salona “Po posljednjoj modi” osuđena je u utorak na saveznom sudu u Dallasu koji joj je 28. aprila naredio da se mora pridržavati propisa o izolaciji što su ga u isto vrijeme donijeli grad, okrug i država.

“Nastavila je s radom sedam dana, sve do ove rasprave” a primala je više mušterija na dan, navodi se u presudi. “Nije se pokajala niti je rekla da joj je žao”, istaknuo je sudac koji joj je propisao i novčanu kaznu u iznosu od 1000 dolara za svaki od sedam dana koliko je bila u prekršaju.

Njezina je odvjetnica odmah najavila žalbu.

Luther, koja se istaknula u prosvjedima protiv izolacije, rekla je na suđenju da mora “prehraniti djecu”, pišu mjesna glasila.

“Ako mislite da je važniji zakon nego prehraniti djecu, donesite odluku, ali salon neću zatvoriti”, rekla je.

Glavni teksaški tužitelj, republikanac Ken Paxton rekao je u srijedu da je ova odluka “sramotna i nema veze sa stvarnošću” te se zauzeo za oslobađanje te “majke koja je morala raditi kako bi prehranila obitelj”.

Kazna je “pretjerana”, rekao je i republikanski guverner Greg Abbott. “Poštovanje uputa u vrijeme epidemije je važno (…) ali sredstva za ostvarenje našeg cilja ne smiju biti tako represivna”, ocijenio je u priopćenju.

I ujedno najavio otvaranje frizerskih salona, brijačnica, kozmetičkih salona, parkova, plaža i bazena od petka, tjedan dana pošto je u njegovoj saveznoj državi ukinuta zabrana rada barova i restorana.

U Sjedinjenim Državama, gdje je novi koronavirus pokosio više od 72.000 ljudi, guverneri saveznih država su proglašavali mjere izolacije i počinju ih ukidati svaki po svom planu, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh