Svijet

Zbog stabilne situacije Grčka prve turiste planira dočekati 1. jula

Očekuje se da će se za nekoliko sedmica u Grčkoj život početi vraćati u normalu te se tako planiraju hoteli otvoriti 1. juna, a mjesec kasnije, tačnije 1. jula ova zemlja će biti spremna dočekati turiste.

Lezbos - Svetputovanja.info

Business Insider piše da je ovu informaciju potvrdio premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis koji je kazao da turizam u Grčkoj iznosti 12 posto njene ekonomije i da je veoma bitno da se sve počne otvarati i pokrenuti što prije.

Kako je dodao Grčka je na vrijeme odgovorila strogim mjerama tako da je u ovoj zemlji na veliki broj stanovnika malo zaraženih. Grčka ima 10,72 miliona stanovnika, a 2.632 slučaja zaraze dok je preminulo 146 osoba što je zapravo najmanje od svih ostalih zemalja u Evropi.

“Idealno bi bilo kada bi našu zemlju posjetili turisti koji bi zapravo razumjeli i poštivali socijalnu distancu”, kazao je Mitsotakis dodajući da će se testiranja na koronavirus odvijati na aerodromima i provjeravati temperature u hotelima i lokalnim preduzećima.

U Grčkoj su se određene mjere već počele primjenjivati od 27. februara kada se koronavirus počeo širiti svijetom. Tada su ukinute sve karnevalske svečanosti, a nakon toga ubrzo su zatvorene škole i fakulteti, a 13. marta kafići i restorani.

Od 23. marta je nastupio karantin i građani su iz svojih kuća izlazili samo iz opravdanih razlofa, a ako bi prekršili bilo kakvu mjeru novčano su sankcionisani.

Grčke granice su bile zatvorene za državljane koji nisu iz zemalja Evropske unije, a putovanja avionima u nekoliko zemalja su obustavljena dok je bio izdat 14-dnevni karantin za sve one koji doputuju iz drugih država. Na međunarodnom aerodromu u Atini, vrše se detaljne provjere i kontrole zbog koronavirusa.

Neke od kompanija u Grčkoj su s radom počele u ponedjeljak i svi koji ih posjećuju se zapravo detaljno pregledaju pogotovo ako imaju neke simptome koji podsjećaju na koronavirus.

Grčki ministar turizma Harry Theocharis azao je da prošlog mjeseca da bi putovanja ove godine mogla biti nešto drugačija, ali da se nada da će ova država ponovo otvoriti svoje granice i jačati ekonomiju.

“Ova sezona neće biti kao pethodne i bilo bi besmisleno vjerovati u takvo nešto. Međutim, postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo pokrenuli ponovo turizam i na taj način ćemo nastojati podržati rad hotela, ugostiteljskih objekata i svih subjekata koji doprinose ovom segmentu države”, kazao je Theocharis.

Turistička industrija stvara 30 posto grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i daje najveći pojedinačni doprinos budžetu.

Pandemija koronavirusa stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim privrednim granama, a trećina njih se pribojava stečaja.

Dužnosnici su procijenili da je zemlja uslijed pandemije izgubila 22 milijarde eura i oko 45.000 radnih mjesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh