Svijet

Ubila je trogodišnjeg polubrata, a na slobodu će izaći prije nego što napuni 23 godine

Motiv ubistva tokom suđenja nije jasno utvrđen.

Policija - Ilustracija / Srbijadanas.com

Tinejdžerka Olivija Marta Kargol, koja je u Detmoldu (njemačka pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija) ubila trogodišnjeg polubrata na spavanju, nanijevši mu 28 uboda nožem, osuđena je na sedam i po godina robije, a kaznu će izdržavati u kaznenoj ustanovi za maloljetnike, piše “Srbija Danas“.

Majka je trogodišnjeg sina Nikolasa šestog novembra zatekla mrtvog u krevetu. Motiv ubistva tokom suđenja nije jasno utvrđen, a “Zidojče cajtung” prenosi da je predstavnik suda govorio o suparništvu između brata i sestre. U ranijem saopštenju, tužilaštvo i policija su iznijeli pretpostavku da je motiv zločina teška porodična situacija okrivljene, koja je razvila duboku netrpeljivost prema polubratu.

Ono što je sigurno utvrđeno jeste da je sestra ubila polubrata u snu.

Suđenje je održano bez prisustva javnosti, a kako se navodi, djevojčica nije posezala za izgovorima. Činjenica da nije kažnjavana, pored priznanja i teške porodične situacije optužene, doprinijela je da kazna bude blaža, ali je prilikom njenog određivanja uzeta u obzir i “ogromna brutalnost” s kojom je zločin počinjen. Majka se nakon presude rasplakala u hodniku, a branilac optužene je izjavio da je njegovoj klijentkinji bilo jasno da će biti kažnjena.

– Ne vjerujem da je svjesna šta presuda znači za nju – rekao je advokat koji je tražio kaznu između šest i sedam godina dok je prema Krivičnom zakonu za maloljetnike maksimalna kazna deset godina.

Slučaj koji se dogodio u novembru 2019. godine izazvao je zgražavanje širom Njemačke. U trenutku kad je sestra ubila dječaka roditelji nisu bili kod kuće, a “Bild” je naveo da je brat često “išao na živce” djevojčici.

Navodno je mrzila polubrata. Svakoga dana poslije škole morala je da ga čuva, jer su majka i baka radile. Osim obaveza kod kuće, Olivija je navodno bila izložena mobingu u školi. U slobodno vrijeme igrala je horor-igre na kompjuteru i gledala filmove strave i užasa.

Olivijina majka je ranije izjavila za “Bild” da je mislila da dječak spava u krevetu, a da je onda ugledala kćerkinu poruku na zidu ispisanu njegovom krvlju:

Uradila sam to jer ga mrzim.

Poslije toga je napisala pismo majci u kome joj se izvinila i pitala je da li je ljuta. Majka, za koju “Bild” saznaje da je porijeklom iz Poljske, ranije je izjavila za list da uprkos svemu ne želi da ostavi kćerku na cjedilu:

– Opraštam joj. Ona je moja kćerka. Volim je iznad svega. Isto kao i Nikolasa – izjavila je za “Bild” i dodala da bi voljela da zagrli kćerku i bude uz nju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh