Svijet

Šveđani danas otkrili kada su imali prvi slučaj zaraze korona virusom

Tamošnji glavni član stručnog štaba za borbu protiv korona virusa istakao je da je Švedska prve slučajeve infekcije imala još u novembru.

Koronavirus - Zena.blic.rs

I dok čitav svet bruji o Amirušu Amaru, čovjeku za koga se ispostavilo da je nulti pacijent u Francuskoj, a za koga je otkriveno da je bio pozitivan još 27. decembra, dakle mjesec dana prije prvog zvanično potvrđenog slučaja, iz Švedske stižu još čudnije informacije!

Naime, tamošnji glavni član stručnog štaba za borbu protiv korona virusa istakao je da je Švedska prve slučajeve infekcije imala još u novembru.

Državni epidemiolog Anders Tejnel rekao je kako su pojedinačni slučajevi otkriveni među ljudima koji su doputovali iz Vuhana.

Nije bilo širenja infekcije van Vuhana, dok je nismo kasnije vidjeli i u Evropi. Ali mislim da bismo mogli da pronađemo izdvojene slučajeve među onima koji su boravili u Vuhanu tokom novembra i decembra prošle godine. To uopšte ne zvuči čudno, već prilično prirodno“, objasnio je.

Švedska, jedna od šačice zemlaja koja je odoljela karantinu, ipak nema planove da sprovede masovno testiranje na korona virus među pacijentima koji su krajem prošle godine hospitalizovani usred gripa ili respiratornih tegoba.

Prvi zvanični slučaj zaraze korona virusom detektovan je 31. januara u Jonkopingu kod žene koji se vratila iz puta u Kinu. Ona je sada zdrava i oporavila se.

U ovom momentu ne želimo da sektor zdravstva dodatno opterećujemo tim tipom istraživanja. Oni imaju mnogo toga drugog da obave. Ono što bi moglo da bude zanimljivo jeste da saznamo kako se virus proširio u Kini i kako se ponašao u ranim fazama širenja. Da li je to bilo pojedinačno širenje sa životinje na osobu ili se širio na grupu ljudi tokom dužeg vremenskog perioda. Nema mnogo slučajeva u kojima smo mogli da pratimo zarazu potpuno novim virusom sa životinje na čovjeka. Nemamo puno znanja kako se to u stvarnosti odvija“, akcentovao je Tejnel.

Inače, oko 100 pripadnika Švedskih oružanih snaga učestvovalo je na Svjetskim vojnim igrama u Vuhanu krajem oktobra i ostali su u gradu oko dvije sedmice.

Nekoliko takmičara bilo je bolesno i testirani su na virus, ali nije objavljeno da li je bilo ko od njih bio pozitivan.

Dok Šveđani izbjegavaju karantin, uvode mjere poput zabrane kućnih posjeta, a vlada je savjetovala ljudima da što češće peru ruke i da se pridržavaju mjera socijalne distance, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh