Svijet

Iran ublažava mjere: Od sutra se postepeno otvaraju džamije i škole

Iran planira ponovo otvoriti džamije i škole od ponedjeljka u područjima u kojima je smanjen broj zaraženih koronavirusom jer je Vlada predsjednika Hassana Rouhanija počela ublažavati mjere koje su donesene zbog sprečavanja pandemije.

Testiranje na virus korona - DW.com

Reuters piše da su džamije zatvorene, a vjerska okupljanja zabranjena od sredine marta, kada se koronavirus počeo širiti u ovoj najteže pogođenoj zemlji na Bliskom Istoku.

Iransko ministarstvo zdravlja podijelilo je zemlju na bijela, žuta i crvena područja na osnovu broja zaraženih i mrtvih.

“Džamije će od ponedeljka (4. maja) biti ponovo otvorene u 132 grada sa malim rizikom ili ‘bijelim gradovima’. Međutim, svi ovi koraci bit će preduzeti uz poštivanje zdravstvenih protokola”, rekao je Rouhani na sastanku Nacionalnog komiteta za borbu protiv pandemije koji je prenosila državna televizija.

Ministarstvo je u subotu, 2. maja, saopćilo da dolazi do postepenog pada broja inficiranih trend pada u Iranu, gde je broj umrlih 6.156, a ukupan broj zaraženih 96.448.

Iran je već ukinuo zabranu putovanja između gradova, a otvoreni su i tržni centri.

Škole i univerziteti ostaju zatvoreni, a kulturna i sportska okupljanja su i dalje zabranjena, iako je Rouhani rekao da je plan da neke škole uskoro ponovo budu otvorene.

“Škole u bijelim i oblastima niskog rizika će se ponovo otvoriti od 16. maja, ali nastavljamo s pregledom situacije”, kazao je Rouhani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh