Svijet

Autopsija prve žrtve korone u Americi pokazala zabrinjavajuće stvari

Prva žrtva korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama umrla je od pucanja srca, koje je uzrokovao napad Covid-19, otkriva izvještaj sa autopsije, prenosi Dejli mejl.

Koronavirus - Kurir.rs

Patriša Daud (57) umrla je 6. februara u svojoj kući u oblasti Santa Klara, južno od San Franciska. S obzirom da nije bila testirana na Covid-19 prije smrti, tek autopsijom utvrđeno je da je bila zaražena novim korona virusom.

Autopsija je pokazala dvije neobične stvari. Prvo, Patrišino srce, iako je bilo zdravo prije korone, bukvalno je puklo. Drugo, datum njene smrti ukazuje da je korona virus u SAD došao prije nego što je zvanično saopšteno, piše “Blic“.

Ljekari su inicijalno smatrali da je Patriša Daud umrla od srčanog udara, međutim izvještaj sa autopsije do kojeg su mediji došli otkriva da je bila zaražena korona virusom i da se infekcija proširila na njen srčani mišić, što je uzrokovalo pucanje srčanog zaliska.

Postoji nešto abnormalno u vezi činjenice da je savršeno normalno srce puklo. Normalna srca ne pucaju. Ovo srce je puklo zbog infekcije srčanog mišića uzrokovane korona virusom – rekla je forenzički patolog dr Džudi Melinek, koja nije učestvovala u autopsiji.

Daudova je u izvještaju opisana kao “blago gojazna”, ali nije imala drugih medicinskih stanja.

Autopsija je obavljena 7. februara, ali izvještaj je podnesen u četvrtak, 23. aprila. Dr Suzan Parson, koja je obavila autopsiju, pronašla je korona virus u srcu, plućima, dušniku i crijevima preminule.

Dr Endru Konoli, patolog Univerziteta Kalifornija u San Francisku, rekao je da je virus mogao da izazove upalu u srcu. Dodao je da je upalu mogla da uzrokuje pretjerana reakcija imunog sistema i dodao da je Daudova imala blagu upalu pluća koja je mogla doprinijeti smrti.

Prethodne studije otkrile su vezu između Covid-19 i srčanih problema, podsjeća Dejli mejl. Manje istraživanje iz Kine objavljeno u martu pokazalo je da je najmanje jedan od pet pacijenata oboljelih od korona virusa imao oštećenje srca nakon što se zarazio.

Patriša prva žrtva korone u SAD?

Smrt Patriše Daud ponovo je ukazala na to koliko je dugo virus bio u SAD i kako se otrgao kontroli prije nego što su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pokrenuli testiranje.

Do sada se vjerovalo da se prva smrt od korona virusa u Kaliforniji dogodila 4. marta, dok je na nivou cijele države prvi smrtni slučaj zabilježen 26. februara u državi Vašington.

Patriša je umrla početkom februara, što znači nije samo prva žrtva korone u Kaliforniji, već u cijeloj SAD.

Američka vlada je tvrdila da je brzo reagovala na pandemiju, ali tek treba da prizna da je više ljudi vjerovatno bilo zaraženo ranije nego što su to zvanične brojke potvrdile.

Kćerka ju je zatekla mrtvu

Patriša Daud je radila kao menadžerka za kompaniju “Lam riserč”, koja ima kancelarije širom Kine, uključujući Vuhan odakle je virus potekao, te u drugim dijelovima Azije, poput Južne Koreje, Singapura i Tajvana.

Njeni rođaci su rekli da je ona nekoliko dana prije smrti imala simptome poput gripa, ali da se oporavila. Ona nije putovala kraći period prije smrti, ali njena porodica ističe da su putovale njene kolege. Na dan smrti, Daudova je radila od kuće i dopisivala se sa kolegama preko mejloma oko 8.00 ujutro.

Dva sata kasnije njena kćerka ju je zatekla mrtvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh