Svijet

Brazil: Virus koji su donijeli bogataši hara siromašnim favelama

Novi korona virus koji je u Brazil donijela bogata elita vraćajući se sa odmora u Evropi, sada hara gusto naseljenim sirotinjskim naseljima gdje je bolest teško kontrolisati.

Brazilske favele - Nezavisne.com

Podaci o javnom zdravlju koje je analizirao Rojters za gradove Sao Paulo, Rio de Janeiro i Fortaleza, pokazuju da se virus posljednjih sedmica preselio iz bogatih četvrti gdje je epidemija najprije izbila, u sirotinjske favele.

Istovremeno s ovom promjenom, došlo je do naglog porasta smrtnih slučajeva od virusa korona čiji broj je oko 6.000 u Brazilu, prenosi “Tanjug”.

Naučnici ukazuju da će Brazil biti novo smrtonosno žarište COVID-19, a istraživači sa Imperijal koledža u Londonu procjenjuju da će stopa transmisije u Brazilu ove sedmice biti najviša u svijetu.

Trend širenja virusa u favelama komplikuje bitku Brazila s virusom. Mnoge favele, najsiromašnija naselja na svijetu kao lavirinti sklepanih koliba nemaju tekuće vode, septičkih sistema i zdravstvenih ustanova.

Možda je još problematičnija činjenica da država nema veliki autoritet u favelama gdje vlast de fakto često drže narko-karteli.

Mjere karantina tu bi se teško nametnule, navodi Reuters.

Najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u Brasilandiji, siromašnoj četvrti na sjevernoj periferiji Sao Paula.

Prvi slučjaevi epidemije u Rio de Janeiru registrovani su elitnim naseljima Leblon, Kopakabana i Bara da Tijusa, a sad je epidemija zahvatila siromašnije dijelove grada Kampo Grande, Bangu i Iraju.

Zbog nedovoljnog testiranja broj zaraženih u siromašnijim sredinama vjerovatno je daleko veći, kaže Keni Kolares, epidemiolog u bolnici San Hose u Fortalezi.

Takođe, veća je vjerovatnoća da će siromašniji Brazilci umrijeti od ove infekcije zbog već postojećih bolesti i ograničenog pristupa zdravstvenoj njezi.

U Leblonu je samo 2,4 posto slučajeva COVID-19 rezultiralo smrću, dok je u siromašnoj Iraji stopa smrtnosti 16 posto, a u Brasilandiji čak 52 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh