Svijet

Predviđanja eksperata: Pandemija će vjerovatno još trajati – od 18 mjeseci do dvije godine

Korona virus vjerovatno će se širiti najmanje još 18 mjeseci do dvije godine dok se 60 do 70 posto populacije ne zarazi, predvidio je u izvještaju tim američkih stručnjaka za pandemiju.

Pandemija koronavirusa - Nezavisne.com

Oni su preporučili da se SAD pripreme za najgori slučaj koji uključuje drugi veliki talas korona virusa na jesen i zimu. Čak i u najboljem scenariju, ljudi će i dalje umirati od virusa, predviđaju američki stručnjaci.

“Ova stvar se neće zaustaviti dok ne zarazi 60 do 70 posto ljudi”, izjavio je Majk Osterholm, koji upravlja Centrom za istraživanje i politiku zaraznih bolesti (CIDRAP) na Univerzitetu u Minesoti, piše “Blic“.

“Ideja da će to biti skoro okončano, prkosi mikrobiologiji”, istakao je on.

Osterholm piše o riziku od pandemije već 20 godina i savjetovao je nekoliko predsjednika.

On je napisao izvještaj zajedno sa epidemiologom sa Škole za javno zdravlje Harvarda Markom Lipsicem, koji je takođe vrhunski stručnjak za pandemije, Kristin Mur, bivšim epidemiologom Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja je sada medicinski direktor za CIDRAP, i historičarem Džonom Barijem koji je 2004. napisao knjigu “Velika gripa” o pandemiji španske groznice 1918.

“Pošto je Covid-19 nov, niko nema imunitet. Pandemija će vladati vjerovatno od 18 do 24 mjeseca, jer se “imunitet stada” postepeno razvija u ljudskoj populaciji”, naveli su stručnjaci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh