Svijet

Biden konačno odgovorio na optužbe za silovanje: “To se nikada nije dogodilo”

Najizgledniji demokratski predsjednički kandidat Joe Biden opovrgnuo je da je 1993. se*sualno napao bivšu pomoćnicu u senatu, prvi put i pod velikim pritiskom javno progovorivši o tim optužbama.

Joe Biden - cloudinary.com

“Ne, to nije istina. Nedvosmisleno kažem da se to nikad nije dogodilo”, rekao je Biden u intervjuu za “MSNBC”.

Žena iz Kalifornije Tara Reade, koja je asistentica Bidenu u senatu bila od decembra 1992. do augusta 1993., optužila je Bidena u medijima da ju je 1993. pritisnuo uz zid, stavio ruku ispod suknje i prstima penetrirao u nju, prenosi “Hina”.

Biden (77), koji će se najvjerojatnije suočiti s republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom (73) na izborima 3. novembra, bio je izložen velikom pritisku u stranci i izvan nje da se izjasni o tim optužbama.

U saopštenju koje je objavio prije intervjua Biden je pozvao senat da od Nacionalnog arhiva zatraži da objavi sve dokumente koji bi mogli pokazati da je asistentica u to vrijeme podnijela bilo kakvu pritužbu.

Dodao je da njegovi lični materijali iz tog perioda, koje je donirao Univerzitetu Delaware i koji još nisu dostupni javnosti, ne sadrže bilo kakve informacije vezane za njegov privatni život.

Reade (56) je u nekoliko intervjua izjavila da je troje Bidenovih pomoćnika u senatu tada izvijestila o spolnom uznemiravanju, ali ne i o se*sualnom napadu.

Bidenova kampanja objavila je saopštenje jedne od njih, Marianne Baker, koja kaže da u 20 godina koliko je radila za Bidena nije dobila nijednu pritužbu na njegovo nedolično ponašanje.

Reade je jedna od osam žena koje su od prošle godine izašle u javnost tvrdeći da ih je Biden grlio, ljubio i dodirivao na nepriličan način, ali nijedna ga nije optužila za se*sualni napad.

Neke ugledne članice Demokratske stranke branile su Bidena, a neke zatražile od njega da se izjasni o optužbama.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh