Svijet

Tramp prošao gore od BiH: Platili 69 miliona za respiratore koje nisu dobili

Čovjek iz Silicijske doline nije imao komentar

Donald Trump - Twitter

Država Njujork platila je 69 miliona dolara za respiratore čovjeku koji nema nikakvog iskustva u njihovoj izradi. Svoju uslugu je ponudio predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) na Twitteru, a tim Bijele kuće za borbu protiv pandemije preporučio ga je za proizvođača, piše BuzzFeed i prenosi Business Insider.

Tramp je na Twitteru 27. marta objavio: “Počnite proizvoditi respiratore, odmah!” Na to mu se javio inžinjer iz Silicijske doline s porukom: “Mi možemo napraviti respiratore, invazivne i neinvazivne, neka me neko hitno nazove.”

BuzzFeed piše kako je Njujork tri dana kasnije odobrio isplatu od 69,1 milion dolara za 1.450 respiratora, što je inače tri puta viša cijena od standardne kada se govori o visokokvalitetnim respiratorima. Njujork je ušao u pregovore s inžinjerom iz Silicijske doline na direktnu preporuku Bijele kuće. Respiratori nikad nisu dostavljeni.

Njujork od tada pokušava poništiti ugovor kako bi vratio novac. Kada su američki kolege nazvale tog inžinjera za komentar, odgovorio je kako “on i njegova kompanija nemaju komentara o navedenom problemu”, a potom je prekinuo poziv.

Nije ovo prvi put da Tramp vjeruje neprovjerenim firmama i proizvođačima. “Washington Post” prije manje od mjesec dana pisao je kako je Trampova administracija sklopila 55 miliona dolara vrijedan ugovor s jednom kompanijom koja bi osigurala dobavu zaštitnih maski. Radilo se o kompaniji koja je u bankrotu i nema nijednog zaposlenika.

Sjedinjene Države svjetsko su žarište pandemije koronavirusa. Skoro milion i 100 hiljada slučajeva zaraze je zabilježeno, a preminulo je više od 63 hiljade ljudi. Oporavilo ih se više od 155 hiljada.

Podsjetimo, afera “Respiratori” vodi se i u Bosni i Hercegovini, tačnije u Federaciji BiH. Ovaj bh. entitet platio je 10,5 miliona KM za nabavku respiratora iz Kine. Sporno je što je taj posao pripao kompaniji “Srebrena malina”, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća. Osim toga, novac je uplaćen avansno te će oprema tek biti pregledana. Istragu o ovom slučaju vode SIPA i Tužilaštvo KS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh