Svijet

Oni su pobijedili virus: Niko nije umro, danima nema novooboljelih

Trećeg marta ove godine, epidemija koronavirusa počela je i na Farskim otocima. Ni dva mjeseca kasnije, širenje novog virusa zaustavljeno je. Stopa oporavka je 95 posto – niko nije umro.

Farski otoci - Pun kufer.hr

Ova arhipelaška nacija, u blizini Danske i Grenlanda, ima populaciju od 52.337 osobe. U periodu od 3. marta pa do danas imali su samo 187 zaraženih. Oporavilo se njih 178. Niko nije završio u bolnici i niko nije umro.

U čemu je tajna?

“Rana intervencija”, govori Kristina Háfoss, članica tamošnjeg parlamenta i bivša ministrica finansija.

Naglašava da su Farski otoci već 10 dana nakon prvog slučaja uveli karantin i počeli intenzivno testiranje.

“Što smo više testirali, to smo više znali, to smo više otkrivali – i tako smo postajali mudriji”, ističe.
Dodala je da su, zahvaljujući testiranju, pronašli sve pozitivne slučajeve, smjestili ih u karantin, kao i sve ljude koji su bili u kontaktu s njima. U jednom trenutku, oko 1.3 posto populacije bilo je u karantinu. Ovo će se, istakla je Hafoss, ispostaviti kao vrlo pametan potez. Nakon ovoga, većina ljudi koja je dobila pozitivan test bili su oni koji su već bili u karantinu.

Od 6. aprila zabilježena su samo tri slučaja – svi su bili van Farskih otoka i bili su u karantinu. Od 22. aprila nije zabilježen NITI JEDAN slučaj!

Od devet još uvijek aktivnih slučajeva, sedam se oporavilo potpuno, ali su njihovi testovi i dalje pozitivni.

Inače, mjere na Farskim otocima izgledale su ovako – svi koji dođu iz inostranstva idu u karantin dvije sedmice, škole, restorani i druge radnje zatvorene, a svi koji mogu trebali su raditi od kuće (vlada plaća plate radnicima firmi koje su morale biti zatvorene).

Već osam dana, pojedine firme se otvaraju – ali sve se radi uz veliku dozu opreza. Valja naglasiti i kako se stanovništvo ovih otoka prilično ozbiljno pridržava svih uputa vlasti.

Zasad je testirano 12 posto stanovništva, a vlasti planiraju testirati sve, da vide ko je imao virus, prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh