Svijet

Privatna klinika prodavala bebe

Ukrajinska policija izvršila je pretres u jednoj privatnoj klinici koja navodno “prodaje bebe u Kinu”. Iako su osumnjičeni optuženi za “trgovinu ljudima”, surogat majčinstvo je legalno sivo područje u Ukrajini.

Beba - Twitter

Skandalozan slučaj otkrilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u subotu. Policija je raskrinkala prsten trgovine ljudima koji je bio koncentrisan na privatnoj klinici za reprodukciju u Kijevu.

Detalje o slučaju je podijelio zamjenik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko na Facebooku.

U lancu su učestvovali šefica klinike, njen sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih državljana i tri kineska. Optuženi su za trgovinu ljudima i prijeti im 12 godina zatvora uz oduzimanje imovine.

Većina klijenata bili su samci, muškarci iz Kine “određene orijentacije”, rekao je Gerašenko.

Iako je tačan broj beba žrtava trgovine ljudima nepoznat, najmanje 140 kineskih državljana je pod istragom, dodao je on.

Cijena za jednu bebu je bila oko 50.000 dolara. Ogromna suma pokrivala je vještačku oplodnju surogat majke, pravnu podršku i organizovanje izmišljenih brakova potrebnih kako bi se olakšalo krijumčarenje djece u inostranstvo, piše “Raša tudej”.

Nije poznato da li su muškarci koji su ih usvojili i očevi te djece.

Istražitelji su pronašli pet novorođenih beba, za koje se vjeruje da u žrtve trgovine, u privatnim stanovima širom ukrajinske prijestonice i smjestili ih u porodilišta.

Iako su osumnjičeni optuženi za “trgovinu ljudima”, postoji jedna začkoljica. Surogat majčinstvo nije regulisano nijednim zakonom u Ukrajini i nalazi se u legalnoj sivoj zoni. Kako zakonom nije izričito zabranjeno, nije potrebno ništa više od jednostavnog ugovora između surogat majke i potencijalnih hranitelja, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh