Svijet

Kim teško povrijeđen tokom lansiranja rakete!? Test projektila pošao po zlu

Sjevernokorejski lider nije viđen u javnosti od 11. aprila.

Kim Jong-un - Twitter

Moguće je da se sjevernokorejski lider Kim Džong Un povrijedio tokom lansiranja rakete, što bi objasnilo njegovo misteriozno odstustvo, kaže bivši zvaničnik vladajuće Radničke partije Li Džeong Ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje.

Li je u tekstu u južnokorejskom listu Dong-a Ilbo napisao da je Kim morao da bude dovoljno zdrav da odobri testiranje raketa 14. aprila, ali da je moguće da je tom prilikom povrijeđen.

Kima nije bilo u izvještajima o testiranju, a izostale su i fotografije lansiranja raketa i treninga borbenih aviona, što ukazuje na mogućnost neočekivanog incidenta koji je mogao da bude uzrokovan otpacima ili vatrom – rekao je bivši sjevernokorejski zvaničnik, dodajući da testovi nisu mogli da budu sprovedeni bez Kimovog odobrenja.

On je odbacio mogućost da je Kim “u stanju vegetacije“, nakon izvještaja da je u kritičnom stanju zbog neuspješne operacije na srcu.

Precizirao je da nije vjerovatno da su tačne informacije da je Kim liječen u bolnici Maunt Majohajang, jer su njegovi ljekari u Pjongjangu.

Od prošle sedmice svjetski mediji pišu kako je zdravstveno stanje Kim Džong Una narušeno, a mnogi su spekulisali i da li je živ.

Posljednjih dana pojavile su se informacije da je Kim bio podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u “vegetativnom stanju”, ali te informacije nisu zvanično potvrđene.

Na društvenoj mreži Veibo pojavila se i fotografija na kojoj je Kim u staklenom kovčegu, ali nije potvrđeno da li je ona autentična ili montirana.

Sjevernokorejski lider nije viđen u javnosti od 11. aprila, kada je održao sastanak političkog biroa Centralnog komiteta Radničke partije Koreje.

Ukazuje se i na to da nije prisustvovao ceremoniji 15. aprila, kada se obilježava rođendan njegovog dede Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh